PDF Друк e-mail
БИЦ "Слово" (г. Никополь) - Новини відділу з питань культури та туризму
Неділя, 19 червня 2016, 13:18

Прес-реліз

20 червня 2016 року


20-го червня у приміщенні Нікопольського краєзнавчого музею відбудеться прес-конференція з приводу проведення у Нікополі Першого історико-культурологічного фестивалю «СЕРЦЕ ВЕЛИКОЇ СКІФІЇ» та скульптурного симпозіуму «СКІФІЯ, СКІФ та Я».

Як обіцяють організатори першого тематичного фестивалю у Нікополі - ВИ ВІДЧУЄТЕ, ЯК Б’ЄТЬСЯ СКІФСЬКЕ СЕРЦЕ.
З 20 по 30 червня нікопольська влада разом з активною громадою міста проводить ряд заходів, присвячених 45-річчю знахідки поблизу Нікополя (у кургані Товста Могила) Золотої Пекторалі Борисом Мозолевським та 80-річчю самого археолога. Як вважають організатори, перший фестиваль, присвячений нашим великим предкам, це справжній прорив для міста, що має туристичні амбіції і програму розвитку туризму до 2019 року!

Так, у Нікополі пройде перший фестиваль, присвячений нашим великим предкам – скіфам. Це справжній прорив для Нікополя!
Всі розуміють, щоб підняти наше історичне надбання та запросити гостей зі всієї України та всього світу до нас у гості - потрібно багато-багато зусиль. І ми всі такі різні, об’єднались та провели для цього дуже кропітку роботу. Тому складний пазл, як жили, що їли-пили, як одягалися, як воювали мешканці Великої Скіфії історики, а спеціалісти за ними слідом, збирали по крихіткам протягом багатьох років: їздили у архіви, малювали ескізи орнаментів, житла, одягу, взуття - все це шили, розмальовували; розробляли декорації, виготовляли; писали вірші, сценарії; презентували, переконували, запрошували гостей, вкладали свої кошти, час та багато-багато іншого… І ось тепер нікопольці побачать більш-менш цілісну картинку стародавнього життя.
Була проведена масштабна робота для того, аби зараз візуалізувати життя наших предків.
На фесті можна буде побачити мешканців Скіфії, з якими всі охочі зможуть сфотографуватися. Відвідувачі зможуть власноруч зробити золоту пектораль, щоправда не із золота, створити скіфський костюм та дізнатися, які орнаменти були модні у ті часи. Юні археологи проведуть розкопки у пісочному кургані, аби знайти давні скарби. А гурмани покуштують страви, зроблені за старовинними рецептами. Ті ж, хто відчуває у собі дух воїна, спробує себе на силу та спритність у стрільбі з луку, штовханні ядра. ГО «Прихист» готує колоритний етно-банер, біля якого проведе цілу серію історичних ігор.
У день фестивалю відкриється 10-денний скульптурний симпозіум «СКІФІЯ, СКІФ та Я», присвячений скіфській тематиці. До Нікополя завітали скульптори з різних міст, аби створити тематичні керамічні скульптури.

ЯК СКІФИ ДОПОМОЖУТЬ НАМ ПОЛЮБИТИ СЕБЕ
Протягом цілих десяти днів проходитиме у Нікополі скульптурний симпозіум «СКІФІЯ, СКІФ та Я». За цей час скульптори, що приїдуть до Нікополя з різних міст, надихнуться скіфською тематикою та зможуть створити цілий парк скіфських скульптур, який буде розташується за «Глобусом», що на центральній площі міста.
Працювати над скульптурами будуть майстри по роботі з керамікою з Мелітополя, Києва, Слав’янська. Один із скульпторів - Андрій Ільїнський. Це син знаменитого археолога Олексія Тереножкіна, у якого в учнях ходив сам Борис Мозолевський. Отож, нащадок таких батьків зможе передати скіфський дух через візуальний образ.
Для скульпторів заготовлена насичена культурна програма з відвідинами давнього степу, курганів, козацьких місць, катаннями по водосховищу та спілкуванням з досвідченими істориками та археологами. Отож, їм буде чим надихнутися на плідну роботу.
Вже у перший день свята – 20 червня – містяни та гості Нікополя отримають оригінальні дарунки. На Європейській площі буде встановлений шовкотрафарет, за допомогою якого на футболках всіх бажаючих буде нанесена символіка міста та симпозіуму. Абсолютно безкоштовно. Єдине, що потрібно від бажаючих – це звичайна трикотажна футболка. Також відбудеться історичний квест «Від кургану до кургану».
21 червня відбудеться прес-конференція учасників Орджонікідзевської археологічної експедиції під керівництвом Б. Мозолевського та відкриття пам’ятної дошки Б. Мозолевському.
На День молоді 26 червня теж готується велика програма. Буде Свято Холлі – бої фарбою. Будуть танці, ді-джеї, автогонки та ще багато чого іншого. Також в інші дні на всіх бажаючих чекають кондитерські та кавові майстер-класи, виставка фото, скульптур та картин, нічний кінозал під відкритим небом. Кульмінацією симпозіуму стане вогняне шоу та видовищний випал скіфських скульптур.
Організатори заходів хочуть, щоб максимальна кількість людей, яка буде приходити всі ці десять днів на площу розважатися, водночас споглядала за кропіткою роботою майстрів.
Щоб прості нікопольці та гості міста занурилися разом із скульпторами у творчий процес, щоби полюбили його результат і вже ніколи не захотіли би зазіхати на нього.
Аби завдяки своїй залученості до створення чогось нового, красивого, таємного, нікопольці, навпаки, почали б його оберігати. Якщо хтось приїхав і подарував саме Нікополю унікальний скульптурний парк, якого більше нема ніде в Україні, то наше місто гідне поваги та любові, правда ж? Хотілось би аби містяни відчули й до себе повагу та любов. Тоді вони самі будуть більше цінувати землю, на якій живуть. Віримо, що команді творців «СКІФІЯ, СКІФ та Я» вдасться втілити цю благородну мету у життя.

«Обернись на 3 тисячі років до н.е. назад та відчуй подих пращурів». Під таким девізом у Нікополі пройде перший фестиваль, присвячений нашим великим предкам – скіфам. Адже скіфська епоха цікавить світову спільноту не менше, аніж стародавній Єгипет. І серце Великої Скіфії знаходиться саме у нашому краї! Багато років поспіль цей скарб історії лежав мовчки під гнітом забуття. Та зараз прийшов час показати його світові у всій красі, як колись Борис Мозолевський зробив це зі скіфською пектораллю.

У рамках фестивальних подій для журналістів з Дніпропетровської області відбудеться прес-тур до Нікополя і скіфських пам`яток краю. Організатором цього заходу став новостворений фонд «Нікополь туристичний» у партнерстві із Національною спілкою журналістів України.


Довідково:

У 1964, 1969-1992 роках Мозолевський Борис Миколайович на території Нікопольського краю досліджував пам’ятки археології – кургани. 21 червня 1971 року о 14 годині 30 хвилин він особисто виявив в царському скіфському кургані Товста Могила золоту нагрудну прикрасу - Пектораль. Цей видатний твір скіфсько-античного ювелірного мистецтва став символом давньої історії України.

 

 

Останнє оновлення на Неділя, 19 червня 2016, 14:01
 
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting