PDF Друк e-mail
БИЦ "Слово" (г. Никополь) - Новини відділу з питань культури та туризму
Понеділок, 29 серпня 2016, 10:02

Як Нікополь відзначив чверть століття держави

Протягом багатьох років День Незалежності для звичайних українців був просто ще однією датою, ще одним вихідним, коли можна відпочити з рідними та друзями.
Та не сьогодні.

До 25-річного ювілею держави ми підійшли іншими. Тепер це не просто свято. Це Наше свято, просякнуте потом і кров’ю українців. Коли нашим хлопцям доводиться власним тілом гарантувати незалежність країни, коли матері, жінки та діти віддають державі найдорожче – день 24 серпня набуває зовсім іншої ваги.

Мурахи йшли по тілу при вигляді тисячі юних сердець, що билися у резонансі на Хрещатику у День Незалежності. Хлопці, ви такі молоді, вам жити треба – не вмирати, - хотілося крикнути їм. Та з іншого боку, брала гордість за нашу міць. Є кому боронити країну. Є. І від того радість нашій Незалежності ставала ще більшою.

 

Свято на 3-й дільниці

Нікополь урочистості охопили від центру і до околиць. Масштабне свято у переддень 24 серпня пройшло на 3-й дільниці. На вулиці перед клубом «Оберіг» декілька годин вирувало дійство. Грав оркестр, співали живі народні пісні, працював ярмарок, для мешканців мікрорайону НКДЦ підготував цікаву концертну програму. Особливим попитом користувалися дитячі розваги. Малеча малювала на асфальті, викладала країну бісером, наповнювала її своїми блакитно-жовтими долоньками.

Свято вийшло на славу. Та головне дійство було ще попереду.

 

 

 

Наші скіфи у Дніпрі

Поки Нікополь робив останні приготування до свята, рано-вранці 24 серпня представники місцевої культури вирушили у Дніпро. Продемонструвати області наші досягнення.

На фестивальному причалі у цей день на святкову виставку досягнень зібралися міста та райони Дніпропетровщини. Отож, перед нами стояла важлива задача – показати Нікополь самобутнім та не схожим на інші населені пункти області. І нам це вдалося!

Скіфська тема, яку з нагоди ювілею знахідки золотої пекторалі масштабно презентували наприкінці червня у місті, 24 серпня привернула до себе увагу і в Дніпрі. Нікополь був єдиним зі всіх населених пунктів Дніпропетровщини, який так яскраво, в образах представив скіфську культуру. Наша колоритна експозиція стала родзинкою обласної виставки. Усі бажаючі приміряли на себе царьскі шати та мали змогу відчути вагу пекторалі (копії). Отримав привітання від древніх скіфів і сам губернатор. Нікопольська делегація подарувала йому гарненьку пектораль у формі розписного пряника.

Не залишилася без подарунків і нікопольська сторона. Наш відомий історик, заступник директора Нікопольського краєзнавчого музею з наукової роботи Мирослав Жуковський отримав відзнаку від самого Президента – ювілейну медаль «25 років Незалежності України».

 

 

 

Незалежність на Європейській площі

А у цей час на головній нікопольській площі вже вирувало дійство. Функціонував майданчик «відкритої бібліотеки», на якому можна було взяти, обміняти, віддати книжку, а також послухати чи й самому почитати власні поезії. Працювало декілька локацій на різний вік і смак – організаторами з НКДЦ та БДТ проводились конкурси для дорослих і малих, грав духовий оркестр. Олександр Шевченко зі своїми «джурятами» показав усім козацький майстер-клас. Всі бажаючі придбати вироби у національному стилі, могли звернутися до наших майстрів, що розвернули на площі цілий ярмарок.

Родзинкою концертної програми став масштабний флешмоб. Сотні нікопольців вишикувались по контуру нашої великої країни. А у центр створеної держави молодь винесла величезний український прапор. Услід за ними на своїх залізних конях, оздоблених національною символікою, підкотили козаки-байкери.

Свято продовжив концерт, на якому виступали місцеві таланти. Після цього на головній площі Нікополя для молоді влаштували запальну дискотеку. Завершальним акордом ювілейного дня народження держави стала спільна пісня – заспівали «Маленьку Незалежність» знакової групи сучасності «Океан Ельзи».

Нікопольське управління з гуманітарних питань дякує за співпрацю у проведенні Дня Незалежності ГО «Активна молодь Нікополя», ГО «Гармата», В’ячеславу Гуденок, Тетяні Максимчук та викладачам образотворчого мистецтва, Сергію Торопу, СОО «Аква», ТОВ «Екомайстер», байкерам та хенд-мейд майстрам.

 

 

 

 

 

 

 

 Олена Зінченко

Відділ з питань культури та туризму

Останнє оновлення на Понеділок, 29 серпня 2016, 11:30
 
, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting