On-line

We have 120 guests online
Besucherzahler singles
счетчик посещений


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
PDF Print E-mail
Nature of Nikopol'schinа - Nature of Nikopol'schinа
Sunday, 22 April 2012 16:39

Тороп С.О.
Біолог
м. Нікополь, Україна
Біографія

.

Матеріал надано в авторській редакції

.

.

Чубатий жайворонок


Позаду були виразно видні багатоповерхові будівлі і труби заводських цехів. По шосе, на узбіччях якого ще лежав рихлий сніг, проносилися машини. Я стояв у незримої межі, яка відділяє міську смугу від колись дикого степу. Звуки, які несподівано пролунали зовсім поряд від шумної дороги, здавалися не занадто доречними на тлі описаного вище пейзажу. З кожною секундою вони посилювалися і ставали усе більш мелодійними. Це була напрочуд красива пісня жайворонка. Невеликий, але досить колоритний пернатий співак, радів сонцю, що визирнуло із-за хмар, і довгожданому приходу весни.


Взагалі-то, офіційна назва цього виду - Жайворонок чубатий (Galerida cristata), проте для любителів природи з багатьох областей нашої країни він вже давно став міським жайворонком. Раніше, звичайно, він зовсім не помишляв про міське життя, вважаючи за краще селитися на полях, пасовищах, сухих лугах і степових просторах. Нестримно зростаючі міста розширювали свої межі. На місці лугів і полів зростали нові мікрорайони, через степові простори прокладалися автомагістралі і залізниці.

Місця гніздування чубатого жайворонка у межах м. Нікополя. 2000-2012 рр.

.
Віками жайворонки, які мешкали на них, не поспішали покидати рідні місця, поступово звикаючись з ландшафтами, які змінилися до невпізнання. Пересувні транспортні засоби зовсім не лякали їх. Ще в ХІХ столітті відомий зоолог Альфред Брем відмічав: «Пристрасть чубатого жайворонка до перебування у шосе і доріг була помічена вже нашими предками».


Чубатий жайворонок - птах дуже щільної статури. Його забарвлення - рябе, буро-сіре (з охристим відтінком). Голову цього пернатого співака прикрашає добре помітний, пікантний, майже завжди підведений гострий чубчик. У виборі місця для поселення він зовсім не вередливий і, як було вже вказано вище, цілком спокійно почуває себе по сусідству із залізничним полотном і узбіччям дороги. У Нікополі чубаті жайворонки досить успішно обживають пустирі і покинуті майданчики довгобудів. Можна зустріти їх і на міській греблі.


Відмінною рисою цих птахів, є вірність своєму дому, тому навіть в найсуворіші зими вони практично не кочують. Варто сказати, що самці жайворонків дуже не доброзичливі і між ними часто спалахують бійки. З цієї причини будівництвом гнізда займаються одні самки. Тільки на перший погляд здається, що гніздо часто розташовується у не відповідних до безглуздості (особливо в умовах міста) місцях. Птахи ретельно і досить ефективно його маскують!


Гніздо чубатого жайворонка - невелика ямка з набраним в неї листям, стеблинками і корінцями. З травня та до початку осені буває дві кладки, в кожній з яких по 3-5 білувато-рябих яєць. За два тижні з них з'являються пташенята, які всього через 8-10 днів покидають гніздо. Поки вони ще не навчилися літати, обидва батьки продовжують їх годувати. Після появи пташенят самка починає проявляти занепокоєння при щонайменшому шебуршанні.

Яйце жайворонка чубатого

.
Характерно, що після співу жайворонок спускається на землю не біля самого гнізда, а на відстані не менше 15 м від нього. Потім, сховавшись в траві, швидко пробігає цю відстань і підходить до гнізда.


Пісня жайворонка завжди зачаровувала письменників і поетів, а багато великих композиторів намагалися зображувати її у своїх музичних творах. Звуки пернатого співака дуже складно передати людською мовою. Голос чубатого жайворонка - тихе «Хойд-хойд», що перемежається з приємними для слуху «Кві-кві!», «Ірі-трі-тре!», «Джуйд!Джуйд!» та іншими мелодійними наспівами.


І, якщо проходячи повз пустир, розташований в самому центрі густонаселеного мікрорайону, ви раптом почуєте надзвичайно гарний і незвичний для жителів індустріального міста спів, знайте, що це зовсім не слухові галюцинації. Це пернатий співак, який оселився тут, вирішив порадувати вас своїми неабиякими вокальними здібностями.


До речі, чубаті жайворонки, на відміну від горобців і шпаків, не завдають садівникам і городникам шкоди. Вони живляться комахами та їх личинками, черв'яками, павуками, насінням і зеленою частиною диких рослин.

 .


Цікаві факти


Вже у ХІV ст. жайворонки почали розповсюджуватися з наших південних степів у Європі. Так, у Кельні-на-Рейні чубаті жайворонки були відомі з 1552 р., а в Данії вони живуть з 1850 р.


.

Фото: www.club.foto.ru



Фото: www.i009.radikal.ru



Фото: www.images36.fotki.com



Фото: www.club.foto.ru

.

.

Переведення в електронний вигляд: Діденко К.В.


На нашому сайті дізнатися більше про природу та екологію Нікопльщини Ви можете тут:

.

.

У разі використання матеріалів цього сайту активне посилання на сайт обов'язкове

Last Updated on Monday, 23 April 2012 17:05
 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting