PDF Печать E-mail
БІЦ "Слово" (м. Нікополь) - Новини відділу з питань культури та туризму
13.03.2016 00:00
There are no translations available.

Ай, да Масляна!

 

12 березня 2016 року біля філії № 2 «Ровесник» (КЗ «Нікопольський культурно-дозвіллєвий центр») відбулось масове гуляння «Ай, да Масляна!», присвячене народному святу зустрічі весни – Колодія-Масниці.

 

 

Ведуча заходу Інна Куліненко, бібліотекар філії № 8, розповіла про основні традиції та звичаї, пов`язані з цим святом. Перед мешканцями Північного селища виступив ансамбль української пісні «Північне сяйво» (керівник Петро Андріанов) і пенсіонер Михайло Платонов, який прочитав гуморески Павла Глазового «Насолода» та «Зайве питання». Зима (завідуюча філії № 2 «Ровесник» Наталя Литвиненко) вибачилась за морози, ожеледицю та всі інші незручності, які вона заподіяла людям, а Весна (Юлія Довгань) обіцяла бути теплою та сонячною, принести радість і мир.

Присутні на святі грали у веселу гру «Добра господиня», в якій перемагав той, хто називав більше смачних страв. Кульмінацією заходу стало проведення конкурсу млинців. Перемогу отримала Тетяна Сулима. Вона приготувала найсмачніші млинці з начинкою із сиру та яблук. Спеціальний приз «За оригінальність» журі присудило Юлії Довгань, яка приготувала млинці з грибами та яйцем.

Конкурс млинців пройшов при підтримці депутата міської ради Івана Базилюка, який надав подарунки для його переможців. Масове гуляння завершилось святковим хороводом і спаленням опудала Зими. Згідно народним прикметам, якщо воно згорить швидко, то весна буде теплою та сонячною. Судячи по тому, що опудало Зими спалахнуло вогнем і згоріло біля клубу «Ровесник» за лічені хвилини, весна цього року обіцяє бути ранньою.

 

 

 

Відділ з питань культури, сім’ї та молоді

 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting