PDF Печать E-mail
БІЦ "Слово" (м. Нікополь) - Новини відділу з питань культури та туризму
15.06.2016 19:35
There are no translations available.

Ви відчуєте, як б’ється скіфське серце
обіцяють організатори першого тематичного фестивалю у Нікополі


Обернись за 3 тисячі років до н.е. та відчуй подих пращурів. Під таким девізом у Нікополі пройде перший фестиваль, присвячений нашим великим предкам – скіфам. Це справжній прорив для Нікополя! Адже скіфська епоха цікавить світову спільноту не менше, аніж стародавній Єгипет. І серце Великої Скіфії знаходиться саме у нашому краї! Багато років поспіль цей скарб історії лежав мовчки під гнітом забуття. Та зараз прийшов час показати його світові у всій красі, як колись Борис Мозолевський зробив це зі скіфською пектораллю.

Отож, наразі кипить робота над приготуванням першого історико-культурологічного фестивалю «Серце Великої Скіфії», що відбудеться на Європейській площі 20 червня. Ми взяли інтерв’ю у головних його організаторів – віділу культури та туризму. Лариса Білоцерковська, начальник відділу, та Маргарита Стрілецька, методист БІЦ «Слово», привідкрили таємницю, чим порадує та здивує нас перший скіфський фестиваль.

Л.Б.: Одразу хочу сказати, що вже вдруге за цей рік влада, депутати, фахівці культури, краєзнавці, науковці, підприємці, громадські організації консолідувались заради туристичного майбутнього Нікополя. Першою нашою спільною роботою було проведення історико-патріотичного фестивалю «Богдан Хмельницький - народження держави». Історико-культурологічний фестиваль «Серце Великої Скіфії» - це вже наша друга спільна робота!

Всі розуміють, щоб підняти наше історичне надбання та запросити гостей зі всієї України та всього світу до нас у гості - потрібно багато-багато зусиль. І ми всі такі різні, об’єднались та провели для цього дуже кропітку роботу. Адже за 3 тисячі років до н.е. скіфи фотографій не робили (посміхається). Тому складний пазл, як жили, що їли-пили, як одягалися, як воювали мешканці Великої Скіфії історики, а ми за ними слідом, збирали по крихіткам протягом багатьох років: їздили у архіви, малювали ескізи орнаментів, житла, одягу, взуття - все це шили, розмальовували; розробляли декорації, виготовляли; писали вірші, сценарії; презентували, переконували, запрошували гостей, вкладали свої кошти, час та багато-багато іншого… І ось тепер можемо подарувати нашим нікопольцям більш-менш цілісну картинку стародавнього життя. Ви навіть не уявляєте собі, яка за масштабом робота була проведена для того, аби зараз візуалізувати життя наших предків. Всі задумки, які не змогли зараз втілити - будемо, не зупиняючись, готувати на день міста, де ми (привідкрию трошки завісу - покажемо ще більше цікавинок з історичного минулого нашого краю).

Кор.: Чим «Серце Великої Скіфії» буде відрізнятися від інших культурно-масових заходів Нікополя?

Л.Б.: Проведення історичних фестивалів дають змогу нікопольцям відчути нерозривність зі своєю землею, своїм корінням, надають можливість поглинути кожному в атмосферу та відчути подих своїх предків.

Кор.: Як саме будете занурювати сучасних містян у скіфську епоху?

М.С.: На фесті можна буде побачити мешканців Скіфії, з якими всі охочі зможуть сфотаграфуватися. Відвідувачі зможуть власноруч зробити золоту пектораль, щоправда не із золота, створити скіфський костюм та дізнатися, які орнаменти були модні у ті часи. Юні археологи проведуть розкопки у пісочному кургані, аби знайти давні скарби. А гурмани покуштують страви, зроблені за старовинними рецептами. Ті ж, хто відчуває у собі дух воїна, спробує себе на силу та спритність у стрільбі з луку, штовханні ядра. ГО «Прихист» готує колоритний етно-банер, біля якого проведе цілу серію історичних ігор. Також у день фестивалю відкриється 10-денний скульптурний симпозіум «СКІФІЯ, СКІФ та Я», присвячений скіфській тематиці. До нас завітають скульптори з різних міст, аби створити тематичні керамічні скульптури. Докладніше про симпозіум, який, до речі, також проводиться вперше у місті Нікополі, вам розповість його головний організатор Вячеслав Гуденок.

Л.Б.: Ми намагаємося зробити скіфський світ максимально зрозумілим для наших сучасників. Отож, завітайте всією родиною на фестиваль «Серце Великої Скіфії» та відчуйте це самі!

P.S. Невдовзі читайте интерв’ю з Вячеславом Гуденком, організатором скульптурного симпозіуму «СКІФІЯ, СКІФ та Я».

 

 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting