PDF Печать E-mail
БІЦ "Слово" (м. Нікополь) - Новини відділу з питань культури та туризму
01.02.2016 00:00
There are no translations available.

Містечкові візерунки


В Нікополі завжди були поширені різноманітні народні промисли самобутніх майстрів. Вироби з глини, вишивку, ковку по металу знали далеко за межами нашого міста.

Центр декоративно-прикладного мистецтва «Майстри Нікополя», що працює при бібліотеці-філії № 3, плекає народні традиції, підтримує талановитих майстрів, сприяє тому, щоб досвідчені майстри передавали свій досвід молодим аматорам.

 

 

Наприкінці січня в нашому Центрі відбулася зустріч «Майстер і народна творчість». Присутні ознайомилися з творчістю майстра лозоплетіння Логвиненко Василя Сергійовича. Плетінню з лози він навчився від свого батька - це було їхнім сімейним ремеслом. Дуже зручні кошики незвичайної форми зацікавили учасників зустрічі, і Василь Сергійович розповів про основні прийоми їх утворення та запросив на свої майстер-класи.

 

 

Всі, хто прийшов на захід, не залишилися байдужими до виставки «Містечкові візерунки», яка відкрилася у січні і буде діяти впродовж лютого 2016 р. На ній представлені бісерні роботи майстрів Олени Тизик, Людмили Черноусько, Наталі Рашинської та вироби аматорів Центру на тему «Народні ляльки-мотанки та обереги». Майстриня Центру Наталя Миколаївна Рашинська, яку ми називаємо ще «пані квітка», бо вона вирощує незвичайні квіти та втілює їх красу в свої бісерні квіти, відкрила ще одну грань свого таланту і представила на наш розсуд дві байки та присвяту «Місячна соната».

Гостями Центру були дипломанти конкурсу в Опішні в номінації декоративно-прикладне мистецтво «Витинанки» Єлизавета Півень та Анастасія Верещак. Вони розповіли історію виникнення витинанки в Україні, народні легенди, що пов’язані з цим видом творчості. Талановиті дівчата поділилися своїм досвідом, розповіли про творчі плани та провели для бажаючих майстер-клас по виготовленню «фіранки», як одного з видів витинанки.

 

 


Марина Кузнецова,
координатор Центру «Майстри Нікополя»,
бібліотекар філії № 3
КЗ «Нікопольська міська ЦБС»

 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting