PDF Печать E-mail
БІЦ "Слово" (м. Нікополь) - Новини відділу з питань культури та туризму
29.02.2016 00:00
There are no translations available.

«Плекайте мову. Пильно й ненастанно…»

 

За рішенням ЮНЕСКО всі народи Землі 21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови. Цього дня кожен громадянин будь-якої країни, вшановуючи рідну мову, ще більше відчуває свою належність до рідного народу.

Як парость виноградної лози,
Плекайте мову. Пильно й ненастанно
Політь бур’ян. Чистіше від сльози
Вона хай буде…

Цими словами відомого українського поета Максима Рильського бібліотекар філії № 7 Світлана Корзун запросила учнів 4-А класу школи № 19 на літературний урок «Рідна мово - краю отчого окраса!». З перших хвилин проведення цього заходу діти поринули в чудовий і прекрасний світ рідної мови.

У своєму виступі бібліотекар відмітила, що рідне слово для кожного учня - невід’ємне від рідного краю, батьківської хати, материнського тепла. Рідне слово - відгомін славетної історії Батьківщини. Мова - це невичерпне джерело, скарбниця народного духу. Вона мелодійна, ласкава, ніжна, багата. Вона порадник і вчитель тим, хто її любить і шанує та суддя тим, хто її зневажає, засмічує. Мова єднає між собою різні покоління людей, вона передається як заповіт, як найдорожча спадщина.

Світлана Корзун у своєму виступі використовувала багато поетичних рядків із віршів українських поетів, народні приказки та прислів`я. Учні прочитали в ролях вірш відомого гумориста Павла Глазового під назвою «Найкраща мова». На прикладі цього літературного твору діти переконалися у тому, що висловлювати свою думку виразно та грамотно під силу далеко не кожному.

Під час заходу бібліотекар та учні проводили літературні ігри «Закінчити прислів`я» та «Підбери слово», під час яких діти були поділені на дві команди. Учням також було запропоновано підібрати відповідні закінчення до популярних дитячих творів.

Світлана Корзун згадувала творчість корифеїв української літератури Тараса Шевченка та Івана Котляревського, відомого історика запорозького козацтва Дмитра Яворницького, який за своє життя зібрав понад 400 народних пісень. Учасники заходу також говорили про сучасну українську музику та сучасні українські пісні. Урок пройшов на одному подиху. Ніхто навіть не помітив, як продзвенів дзвінок.

Слід зазначити, що подібні заходи виховують у маленьких слухачів любов до рідної мови, формують навички культури мовлення, розкривають красу та багатство української мови, розвивають ораторське мистецтво, акторські здібності, виховують повагу до всіх народів і мов світу, до української мови як до державної.

Цей урок, проведений у день вшанування рідної мови, запам’ятається дітям надовго.

 

 

 

 

Відділ з питань культури, сім’ї та молоді

 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting