PDF Печать E-mail
БІЦ "Слово" (м. Нікополь) - Новини відділу з питань культури та туризму
21.02.2016 00:00
There are no translations available.

Борис Мозолевський – українець, якого варто пам`ятати


18 лютого 2016 року в читальній залі Нікопольської центральної міської бібліотеки відбувся вечір історичного портрету «Борис Мозолевський – українець, якого варто пам`ятати». Ведучі заходу провідний бібліотекар читальної зали Наталя Самойленко та бібліотекар Тетяна Маляренко розповіли про найбільш важливі події життя відомого українського археолога та поета Бориса Мозолевського. У своєму виступі вони зазначили, що завдяки розкопкам кургану Товста Могила та знахідки у ньому золотої скіфської пекторалі Нікопольська земля завжди буде пам`ятати цього видатного вченого XX ст. – справжнього патріота своєї країни та скіфського степу.

Завдяки тому, що Борис Мозолевський був дуже талановитою людиною, він ніби знову відкрив для багатьох мешканців нашої країни скіфів, у яскравій і поетичній формі описавши велич цього давнього народу та красу наших місць. Він зміг «омолодити» їх своїм пером, зробити більш близькими для мешканців нашого часу.

Під час заходу бібліотекарями та нікопольськими школярами були прочитані вірші Бориса Мозолевського. Також були продемонстровані кадри з документального фільму, присвяченого розкопкам кургану Товста Могила.

Далі слово було надано заступнику директора Нікопольського краєзнавчого музею з наукової роботи Мирославу Жуковському, який працював в археологічних експедиціях під керівництвом Бориса Мозолевського з 1978 року. У пам’яті Мирослава Жуковського цей видатний вчений назавжди залишився щирою, доброю, закоханою у свою справу людиною. «Співець скіфського степу» запам’ятався йому також великим романтиком і провидцем, який ніби міг заздалегідь «передбачати» свою наступну знахідку. Мирослав Жуковський розповів про цікаві випадки під час археологічних експедицій та маловідомі факти з життя Бориса Мозолевського.

На завершення заходу бібліотекарі нагадали про конкурс знавців поезії Б. Мозолевського, присвячений 80-ій річниці з дня народження видатного археолога і поета. Залишається сподіватися, що після цього заходу бажаючих взяти у ньому участь стане набагато більше.

 

    

    

    

    

 

 


Тороп С.О.
Завідуючий відділом
маркетингу та реклами

 

 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting