PDF Печать E-mail
БІЦ "Слово" (м. Нікополь) - Новини відділу з питань культури та туризму
22.02.2016 00:00
There are no translations available.

«Наследие» студії «Палітра»


20 лютого 2016 р. у художньо-виставковій залі Нікопольського культурно-дозвіллєвого центру відбулось відкриття звітної виставки творчих робіт учнів і викладачів художньої студії «Палітра» Віталія Валсамакі, Олексія Валсамакі та Костянтина Поддубка. Слід зазначити, що навіть виставки багатьох маститих художників, які проходили в нашому місті протягом останніх років, не завжди збирали таку велику кількість відвідувачів. Художньо-виставкова зала заповнилась людьми, серед яких було чимало представників місцевої творчої громадкості. Захід не даремно мав назву «Наследие», адже в експозиції виставки було представлено 106 художніх робіт, як визнаних майстрів пензлю, так і їх учнів. Такий формат проведення виставки в усіх відношеннях виглядає для Нікополя незвичним і одночасно наповненим глибоким символічним змістом. Старше покоління місцевих художників немов естафету передавало художникам-початківцям свої знання, свою майстерність, свій досвід.

Студія «Палітра» була заснована у 1998 р. членом спілки художників України Віталієм Валсамакі та скоро стала дуже відомою в місті. За 18 років існування в ній опановували секретами художньої майстерності сотні юних нікопольців. Зараз у трьох вікових групах студії займається понад 60 мешканців міста віком від 8 до 63 років. Крім Віталія Валсамакі викладачами в студії працюють його син Олексій та Костянтин Поддубко. Про все це розповів ведучий заходу Олександр Міщенко, надавши слово для виступу засновнику «Палітри». Віталій Дмитрович звернув увагу глядачів на те, що по різноманітності жанрів представлених робіт, а також по техніці їх виконання виставка вийшла дуже насиченою та яскравою.

Серед художніх творів учнів і викладачів «Палітри» можна було побачити пейзажі, натюрморти, портрети, виконані маслом і олівцем на холсті, картоні, папері та навіть на рентгенівській плівці. Чи не вперше багато хто з присутніх на заході зміг побачити поруч із відомими роботами Віталія Валсамакі його ранні, маловідомі художні твори. Вони являли собою наочну ілюстрацію основних етапів творчого зростання цього видатного художника. Заступник міського голови Ольга Коник зачитала Віталію Валсамакі та вихованцям його студії привітання від мера Нікополя Андрія Фісака. У своїй промові вона зазначила, що подібні заходи мають велике виховне значення, адже вони дають змогу молодому поколінню нікопольців духовно та культурно розвиватися, знайомитися зі світом прекрасного, вдосконалювати свої творчі здібності. За довгі роки свого існування студія «Палітра» залучила до мистецтва чимало нікопольців. Батьки багатьох учнів студії вдячні Віталію Дмитровичу за високі творчі досягнення своїх дітей, за те, що він допоміг відвернути їх від негативного впливу вулиці. Виконуюча обов`язки начальника відділу з питань культури, сім`ї та молоді Лариса Коцюбинська висловила сподівання, що ця виставка стане не останньою в культурному житті нашого міста, а викладачі інших художніх студій наслідують приклад Віталія Валсамакі, провівши подібні звітні заходи. Учні студії «Палітра» були нагороджені дипломами учасників виставки «Наследие». Високі досягнення деяких із своїх вихованців Віталій Валсамакі відмітив особливо, нагородивши їх своїми картинами з власним підписом.

Голова Дніпропетровської обласної організації Спілки художників України Василь Мірошниченко вручив засновнику студії «Палітра» почесну грамоту, зазначивши у своєму виступі, що Віталій Дмитрович завжди приділяв громадській роботі велику увагу. Відповідальний секретар Нікопольської міської організації ветеранів України Галина Моршацька побажала всім учасникам виставки великих творчих досягнень. Вона також висловила сподівання про те, що коли-небудь у Нікополі буде власна, постійно діюча художня галерея. Колишня завідуюча художньо-виставкової зали КЗ «НКДЦ» і учениця Віталія Валсамакі Інна Дніпрова назвала виставку «Наследие» унікальною та такою, що не має аналогів серед усіх художніх виставок, які проводились у нашому місті протягом останніх п`яти років.

Після виступів присутні в залі перейшли до перегляду розміщених у залі робіт. Серед художніх творів учнів студії «Палітра» багатьом відвідувачам найбільше сподобались роботи «Барбі», «Попелюшка», «Селена» Катерини Липчук, «Сон», «Народження» Анастасії Громак, «Риби» Олени Єременко, «Метелики» Олени Ремезової, «Слон» Даніїла Овчаренко, «Яструб», «Східний мотив», «Беріг Дніпра» Аліси Лупинської, «Портрет сови» Бажени Третякової, «Господар лісу» Олени Рудої, «Мушлі» Карини Чебанкової, «Озеро в горах» Діани Третякової. Один із відвідувачів залишив у книзі відгуків такий запис: «Цю виставку навіть не хочеться залишати»...

Звітна виставка студії «Палітра» дійсно вийшла дуже яскравою та, можливо, започаткує традицію проведення подібних заходів керівниками та вихованцями інших художніх шкіл Нікополя.

 

     

   

   

    

    

 


Відділ з питань культури, сім’ї та молоді

 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting