PDF Печать E-mail
БІЦ "Слово" (м. Нікополь) - Новини відділу з питань культури та туризму
10.04.2016 10:30
There are no translations available.

Нікополь готується до першого фестивалю, присвяченого обранню
Богдана Хмельницького гетьманом України


Наразі у місті йде активна підготовка до святкування історико-патріотичного фестивалю «Богдан Хмельницький - народження держави». Звертаємо вашу увагу, що подібний захід у Нікополі відбудеться вперше. Та навіщо його взагалі проводити, і в чому особлива цінність цього фестивалю для всіх нас та для гостей міста?

Багато хто з містян та мешканців району хоч раз бував на початку серпня на могилі отамана Івана Сірка (що біля с. Капулівка). У цей час козаки з усіх куточків України, а також інших держав вже багато років поспіль вшановують пам’ять видатного кошового. З такої нагоди при підтримці влади та громадськості біля меморіалу влаштовуються масштабні заходи, організовуються козацькі ігрища, концерти, розвертаються цілі наметові табори. Тисячі людей проймаються духом запорожців на березі Олексіївської затоки. І потім із задоволенням приїжджають у гості до Сірка знову.

Але окрім могили отамана є в нас ще один козацький скарб, який ми досі як слід не показали світові та й самі не сповна розуміємо його величезну цінність. Це знаменна дата, з якої почався відлік нової Козацько-Гетьманської держави у 1648 році. Це подія, без якої сьогодні, можливо, не було б самостійної України.

29 квітня 1648 року – день, коли на нашій землі, на Микитинській Січі було обрано гетьманом Богдана Хмельницького. Людину, яка повела за собою козаків, а з ними й інших українців визволяти країну від загарбників. Людину, яка своїми військовими успіхами допомогла закріпаченому люду повірити у власні сили, надихнула його стояти за свою землю до кінця і почуватися одним-єдиним народом.

29 квітня 1648 року саме на Нікопольській землі було вирішено розпочати першу національно-визвольну війну. І саме звідси Військо Запорозьке вирушило на свою першу переможну битву за свободу нашої держави. Ця подія червоною ниткою проходить у всіх підручниках з історії України. 29 квітня для Нікополя та й для всієї України - це як 24 серпня для всіх нас. Але до цього часу громадськість міста не усвідомлювала, яке свято кожен рік пропускає повз себе. Та не цього разу! У 2016 році керівництво міста разом з козаками, громадськими організаціями та просто ініціативними нікопольцями вирішило відсвяткувати нашу унікальну дату з розмахом. Так, щоб на всю Україну прозвучати!

Звичайно, що подібного масштабу фестиваль у Нікополі проводиться вперше. Та завдяки вкладу кожної небайдужої людини – нехай то буде ідея, моральна чи фінансова допомога, просто фізична підтримка – ми зробимо його справжньою нікопольською гордістю. Щоб вже через декілька років на фестиваль «Богдан Хмельницький – народження держави» приїжджали охочі з усіх куточків України та інших держав.

Зверніть увагу, що у зв’язку з пасхальними приготуваннями, святкування Дня обрання Хмельницького гетьманом України переноситься на тиждень раніше – 23 квітня. Отож, долучайтеся до творення нової історії та просто приходьте на новий Нікопольський козацький фестиваль!


Відділ з питань культури та туризму

Обновлено 13.04.2016 12:01
 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting