PDF Печать E-mail
БІЦ "Слово" (м. Нікополь) - Новини відділу з питань культури та туризму
05.05.2016 13:42
There are no translations available.

Влада робить новий крок до Нікополя туристичного

 

Нещодавно у місті пройшла перша патріотична акція з нагоди обрання Богдана Хмельницького гетьманом України, націлена на широкий загал. Тим самим її організатор – міська влада – дала зрозуміти, що слова про туристичну цінність нашого краю – це не пусті балачки. І що вона в міру своїх можливостей та за щирої підтримки свідомої громадськості буде доводити ділом принадність наших історичних перлин. Отож, історико-патріотичний фестиваль «Богдан Хмельницький – народження держави» - одна з перших ластівок у туристичне майбутнє Нікопольщини.

Більшість нікопольців знають про те, що на нашій землі була Січ, що на ній обирали Хмельницького, що тут царювали скіфи, і свідки тих давніх часів – величні кургани - ще й досі височать поряд з нами. Та багатьом з нас ще доведеться усвідомити унікальність краю, де живемо. Адже тільки тоді, коли ми самі почнемо цінувати свій дім, він стане цікавий і для інших - гостей з різних міст та країн.

Комусь для цього розуміння достатньо уроків з історії, тематичних книжок та походів у музей. Але більшість потребує візуалізації наших історичних перлин, керуючись принципом, «не повірю, поки не помацаю». Саме тому не вщухають розмови про будівництво меморіалу «Микитинська Січ» у парку Перемоги. Тому дехто плекає ідею про реконструкцію Товстої могили, в якій було знайдено знану на весь світ скіфську пектораль. Та це проекти на мільйони грошей, а часу чекати, поки вони знайдуться, немає. Потрібно вже сьогодні доступними способами культивувати нашу історичну спадщину.

Фестивальний туризм – один з найбільш бюджетних, але водночас ефективних способів презентації. Учасники фестивалю Хмельницького, та й просто нікопольці, що бувають у центрі міста, вже побачили величезний біг-борд (правильно – брандмауер), що у переддень свята з’явився над Європейською площею. На ньому на фоні старовинної карти зображений Богдан Хмельницький, Іван Сірко, козацька ікона-ставротека, що зберігається у нашому музеї, а також скіфи та їх символіка (зокрема, пектораль). Візуальний ряд увінчує напис, зроблений стилізованим під давнину шрифтом: «Нікопольська земля – серце Скіфії, край п’яти Січей». У деяких виникло питання, при чому до козацького свята – скіфська тематика? А при тому, що (відкриємо таємницю) вже у червні влада міста готує для нікопольців та гостей міста новий фестиваль – цього разу присвячений нашим видатним предкам скіфам. Вони підкорили півсвіту і передали крізь покоління бойову вдачу своїм нащадкам - козацьким лицарям. А сьогодні брандмауер у самому серці міста символічно поєднує у собі ці дві епохи, які є блискучою візитівкою Нікопольщини.

Приємно, що у нас з’явилася така величезна рекламна площа, присвячена не яким-небудь політичним партіям, а нашим спільним історичним перлинам. Своїм значущим виглядом вона підсвідомо вселяє надію, що ми гідні своїх предків і все у нас буде добре. Отож, готуємося до нового фестивалю «Серце Великої Скіфії»!

 

Відділ з питань культури та туризму

 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting