PDF Печать E-mail
БІЦ "Слово" (м. Нікополь) - Новини відділу з питань культури та туризму
17.05.2016 16:20
There are no translations available.

Завдяки нікопольській іконі-ставротеці народилася книга... і людина

Цей день став знаковим для Нікополя туристичного завдяки двом подіям. Обидві відбулися у стінах Нікопольського краєзнавчого музею 11 травня. По-перше, була представлена книга Мирослава Жуковського про діяння славного отамана Івана Сірка. Та не проста книга, а перекладена на англійську мову, що можна вважати реальним кроком назустріч іноземному туристу. А по-друге, вустами заступника міського голови Ольги Коник була відроджена надія на одужання музею у Старому місті - найболючішої рани на тілі Нікополя. Та про все по черзі.

Отож, чи не вперше місцеве історичне видання було перекладене на англійську мову. Не дивно, що ним стала книга «Слава за життя – безсмертя після нього», присвячена подвигам Івана Сірка. Цей знаменитий отаман заслуговує на світове визнання. Тим паче, що і повоював він по світу. Наприклад, разом з Богданом Хмельницьким захищав кордони Франції. Так що тепер чекаємо ще й на французький переклад.

Та ви ще не знаєте, як так вийшло, що книга Жуковського була перекладена англійською. Ця історія просто казкова, але вона відбулася насправді. Докладніше про неї на прес-конференції розповів сам автор - Мирослав Петрович.

- Якось до Нікопольського краєзнавчого музею завітала делегація філологів із Криворізького національного педагогічного університету. Я проводив для неї екскурсію. Звичайно, розповів і про такий наш цінний експонат як козацька ікона-ставротека. Одна з викладачок затрималася біля неї. А вже багато пізніше я дізнався, що то вона молилася біля ікони, просила дива. І диво здійснилося – жінка народила дитину, на появу якої вже майже не сподівалася. На знак подяки за такий подарунок колеги філолога переклали мою книгу про отамана англійською. Це вже її п’яте видання, доповнене не тільки міжнародною мовою, але й новими фактами та ілюстраціями.

А ось за друк нового видання музейні працівники і керівництво міста подякували Олександру Ісаковичу Фельдману, директору ТОВ «ВНО «Трубосталь», знаному у місті цінителю нашої історичної спадщини, який постійно допомагає її берегти та примножувати. Книга «Слава за життя – безсмертя після нього» вийшла накладом 900 екземплярів. Її отримають бібліотеки та школи Нікополя, відділи освіти Покрову та Марганцю. Також дивовижне видання можна буде придбати всім охочім.

Треба зазначити, що презентація нової книги пройшла напередодні міжнародного Дня музеїв 18 травня. Так співпало, що саме в цей день майже сто років тому (у 1919-му) у Нікополі відчинив двері перший музей – музей витончених мистецтв, який згодом став краєзнавчим, а зараз своїм плачевним виглядом розриває серце свідомим нікопольцям. Та Ольга Коник, заступник міського голови, виступаючи перед присутніми, несподівано дала надію на те, що музей у Старому місті все ж буде жити.

- Ми проаналізували ситуацію на місці – перший поверх музею ще відносно вцілів, - повідомила Ольга Василівна. – Наразі вже виділені кошти на технічне обстеження стану будівлі. Ми звернулися за допомогою до народного депутата Шипка. Кабмін у фінансуванні нам відмовив, вказуючи на децентралізаційні процеси. Але сторіччя такої пам’ятки архітектури як наш музей, то подія, яка перевищує місцевий рівень. Отож, ми шукаємо спонсорів, не втрачаємо надії на допомогу держави і плануємо все ж вдихнути нове життя у наш старий музей.

 

 

Відділ з питань культури та туризму

 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting