PDF Печать E-mail
БІЦ "Слово" (м. Нікополь) - Новини відділу з питань культури та туризму
18.05.2016 08:31
There are no translations available.

Подвиг нікопольців-ліквідаторів закарбувався в книзі


Травень видався для Нікополя щедрим на дощ та книги. Не встигли презентувати у краєзнавчому музеї нове видання історика Мирослава Жуковського про життя отамана Івана Сірка, як вже на наступний день у центральній бібліотеці побачила світ книга про інших героїв – чорнобильских.

12 травня перед учнями 9-х класів 24 школи у читальній залі центральної бібліотеки презентували унікальне видання «Місце подвигу – Чорнобиль».
 
У першій частині збірника містяться статті, присвячені одній із найбільш масштабних техногенних катастроф в історії людства. Автори статей дуже різні за своїм фахом, віком та життєвим досвідом люди. Серед них генерал-майор КДБ-СБУ, громадський активіст, музейний працівник, біолог, мандрівник. Кожен з них намагається по своєму осмислити та оцінити події, які відбувалися після 26 квітня 1986 року.

У другій частині збірника містяться спогади дружин героїв-ліквідаторів, які вже пішли із життя. Кожна із цих розповідей - яскрава сторінка про незрівнянний подвиг та страшний біль, який приніс не в одну сім’ю Чорнобиль. В одному місці зібрали живі свідчення багатьох очевидців – отож, це видання насичене дорогоцінним своєю правдивістю матеріалом.

- Ми хочемо, аби ви, наше майбутнє, прочитали цю книгу і назавжди запам’ятали, до чого можуть призвести людські помилки, - звернулася до старшокласників Лариса Білоцерковська, начальник відділу з питань культури та туризму. – Щоби ви, коли займете кожний свій піст, завжди думали перед тим, аби робити відповідальні кроки. А ще ми хочемо, аби ви, коли порозлітаєтеся по світах, знали, що народилися та виросли у краї, який завжди являв світові героїв – від скіфів та козаків до лікідаторів, що віддали своє життя за ваше.

Ініціатором створення книги «Місце подвигу – Чорнобиль» стала Наталя Рябова, голова громадської організація «Союз вдов чернобыльцев».

- Ця книга народжувалася в муках. Довго. Кропітливо. Нам допомагали добрі люди – Микола Марущак виділив приміщення для зустрічей нашої спілки, співробітники БІЦ «Слово» скомпонували видання. Значний час висіло у повітрі питання про фінансування друку книги. Але після звернення до міського голови Андрія Фісака справа пішла веселіше. Він розумів важливість такого видання для нікопольців, для нащадків лікідаторів, для історії. Отож, сьогодні ми вже тримаємо у руках новенькі екземпляри унікальної книги, - повідомила Наталя Володимирівна.

«Місце подвигу – Чорнобиль» вийшло обмеженим накладом. Його розповсюджують по міським та районним бібліотекам, а також школам. Аби знали, пам’ятали героїв та намагалися більше таких помилок не робити.

 

 

 

Відділ з питань культури та туризму

 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting