PDF Печать E-mail
БІЦ "Слово" (м. Нікополь) - Новини відділу з питань культури та туризму
27.05.2016 17:57
There are no translations available.

Основні події культурного життя Нікополя у 2015-2016 рр.

 

В Україні та за її межами Нікополь переважно знають як потужний центр металургійної промисловості та місто, яке розташоване на березі Каховського водосховища. Про славетну та самобутню історію нашого краю, про те, що він протягом багатьох століть був центром найдавнішої на території нашої країни держави під назвою Велика Скіфія, місцем розташування п`яти із семи відомих Запорозьких Січей, на жаль, сьогодні знає лише вузьке коло спеціалістів та істориків.

Саме на Нікопольщині знаходились найбільш відомі та багаті з усіх досліджених до нинішнього часу скіфських царських курганів – Чортомлик і Товста Могила. Знайдені в них неперевершені творіння давніх майстрів - золота царська пектораль і Чортомлицька амфора -  сьогодні прикрашають найбільші музеї Києва та Санкт-Петербурга. На території нашого краю знаходиться найвищий в усій нетропічній Євразії курган Нечаєва Могила, висота якого дорівнює 16,5 метрів.

Більша частина сучасного міста Нікополя розташована на землях Нікопольського курганного поля, яке простягається від його центральної частини до села Капулівки. Його символом є Нікопольський скіф – відома в усьому світі робота скульптора-антрополога Михайла Герасимова, який по знайденому у 1945 році в одному із нікопольських курганів черепу відновив образ скіфа, що жив у наших краях у IV столітті до н.е.

Знайдені під час дослідження кургану Товста Могила на одному з фрагментів царського панцира зразки рослинно-геометричного орнаменту, на думку таких авторитетних вітчизняних науковців як Борис Мозолевський і Євген Черненко, не мають аналогів у античному світі. Те саме можна сказати і про значну частину зразків скіфського звіриного стилю, виявлених під час археологічних досліджень на Нікопольщині. Усе це дає підстави для внесення скіфського орнаменту та скіфського звіриного стилю до списку нематеріальної та духовної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Наша земля була колискою зародження волелюбного запорозького козацтва. На Нікопольщині знаходились: Томаківська (1564-1593 рр.), Базавлуцька (1593-1638 рр.), Микитинська (1639-1652 рр.), Чортомлицька (1652- 1709 рр.), Покровська або Нова (1734-1775 рр.) Запорозькі Січі. Нікополь – єдине місто в Україні, яке веде своє офіційне літочислення від заснування Микитинської Запорозької Січі (1639 р.), що знаходилась у його сучасному центрі.

Саме на Микитинській Січі у квітні 1648 р. Богдана Хмельницького було обрано гетьманом Війська Запорозького, звідси розпочалась Визвольна війна українського народу. Чортомлицька Січ тісно пов`язана з іменем славетного кошового отамана Івана Сірка, який здобув славу непереможного козацького полководця.

У XIX - на початку XX ст. Нікополь був центром проведення найбільших у південних губерніях Російської імперії ярмарок. У ці часи такі відомі місцеві торгівельні бренди як нікопольське пиво та нікопольський пряник, були широко відомими та користувались попитом далеко за межами нашого міста.
Саме в Нікополі 30 травня 1899 року народився Осип Шор – прототип відомого героя сатиричних романів Іллі Ільфа та Євгена Петрова «Дванадцять стільців» (1927 р.), «Золоте теля» (1931 р.). І це далеко не всі славетні сторінки історії нашого краю!

Маючи такий величезний історичний, культурний і духовний потенціал, наше місто до останнього часу не використовувало його для популяризації власної культурної спадщини та розбудови індустрії туризму, що, без сумніву, суттєво позначилось би на його подальшому розвитку.

Виходячи з цього, відділом з питань культури, сім’ї та молоді Нікопольської міської ради в 2015 році були розроблені дві комплексні програми розвитку культури та туризму. Ці програми носять назви: «Збереження і використання культурної спадщини та розвиток туристичної галузі у м. Нікополь на 2015-2019 рр.» (прийнята рішенням міської ради від 26.06.2015 р. № 6-63/VI) та «Стратегія збереження та розвитку культури у м. Нікополь на 2016-2018 рр. Становлення Нікополя як всеукраїнського центру скіфської та козацької історії» (прийнята рішенням міської ради від 25.12.2015 р. № 9-2/VII).

Ці програми наповненні чітким змістом і конкретикою, визначенням головних форм і напрямків реалізації цілої низки заходів і проектів, спрямованих на стратегію розвитку культури та реалізацію розбудови індустрії туризму в нашому місті. Реалізація цих програм дозволить суттєво покращити ситуацію в сфері охорони культурної спадщини Нікополя, буде сприяти відновленню науково-дослідницької та експедиційної роботи, розвитку народно-прикладного, народно-ужиткового мистецтва, залученню до пізнання рідного краю більш широких верств населення. Суттєво підвищиться туристична привабливість Нікополя, до міського бюджету будуть залучатись додаткові інвестиційні надходження.

У 2015 р. робота закладів культури відігравала велику роль у розвитку самодіяльної творчості, організації дозвілля, надання інформації для нікопольців та гостей міста. Нагадаємо, що до мережі закладів культури, підпорядкованих відділу з питань культури, сім’ї та молоді, входить 5 закладів: Нікопольський краєзнавчий музей, Нікопольська міська централізована бібліотечна система, яка складається з 11 бібліотек (центральна бібліотека, центральна дитяча бібліотека та 9 бібліотечних філій), Нікопольський культурно-дозвіллєвий центр (з 3-ма філіями), Нікопольська міська школа мистецтв з однією філією, а також Нікопольський Палац урочистих подій.

Фахівцями відділу з питань культури, сім`ї та молоді були визначенні наступні пріоритетні історичні напрямки: «Чарівний світ Дніпровських плавнів», «Нікопольщина – серце Скіфії», «Нікопольщина – край п`яти Січей», «Нікопольський ярмарок». Закладами культури розроблено 40 проектів і програм, реалізація яких розпочалася у 2016 р.

Серед пріоритетних типів туризму визначені фестивальний, подієвий (історичні, гастрономічні, музичні, ярмаркові заходи) та історико-пізнавальний, який включає екскурсії по скіфським і козацьким місцям. Серед додаткових – вело-туризм, природний туризм, рекреаційний туризм (відвідання металургійних підприємств м. Нікополя, Покрова, Марганця), бізнес-туризм.

Протягом 2015 року в рамках реалізації програм, спрямованих на розвиток туризму та культури в місті Нікополь, відділом з питань культури, сім`ї та молоді спільно з закладами культури, народними майстрами, волонтерами, місцевими бізнесменами, громадськими та політичними організаціями було проведено цілий комплекс заходів.

У Нікопольському краєзнавчому музеї в 2015 році розпочались роботи з планування проекту створення наукового-методичних центрів «Скіфія» та «Запорозька Січ», була організована нова виставкова експозиція «Тварини Європи та Африки», після підготовчих робіт відкрився зал археології та давньої історії міста Нікополя.

Бібліотеки НМЦБС у 2015 році продовжували роботу за довгостроковими тематичними цільовими програмами: «Книга і світ – читай найкраще!» (ЦБ, популяризація читання), «Юність з книгою» (ЦБ, молодіжний абонемент), «Літературно-мистецька галерея» (філія № 4, естетичне виховання), «Мій край, ти серця рідна пристань» (філія № 5, краєзнавство), «Бібліотека як складова мікрорайону» (філії №№ 7, 8, 9).

Філії, що знаходяться у віддалених мікрорайонах міста, проводили свої заходи спільно зі школами та філіями НКДЦ. Серед них, зокрема: «Книга у моєму житті» (ЦДБ - програма захисту і підтримки читання).

У 2015 році продовжували свою роботу центри, відкриті на базі бібліотек НМЦБС: центр слов’янської писемності та культури» (ЦБ), молодіжний інформаційний центр (ЦБ), центр народно-прикладного мистецтва «Майстри Нікополя» (філія № 3), національно-патріотичний центр «Явір» (філія № 2), дитячий центр духовного відродження «Зернятко» (філія № 6), кіноБукЦентр (ЦБ).

БІЦ «Слово» (філія № 1) у 2015 році продовжував працювати за програмою «Бібліотечно-інформаційний центр «Слово» на допомогу розвитку туризму на Нікопольщині».

У 2015 р. працівниками бібліотеки-філії № 1 (БІЦ «Слово») Нікопольської центральної бібліотечної системи спільно з місцевими істориками та краєзнавцями була створена книжка-розмальовка «Запорозькі козаки», яка отримала високу оцінку такого провідного дослідника історії козацтва як професор Києво-Могилянської Академії о. Юрій Мицик, який написав до неї рецензію. 1 вересня 2015 року кожний першокласник отримав таку книжечку з рук міського голови А.П. Фісака, який значно допоміг, аби вона вийша в світ достатнім накладом. До друку також підготовлено видання «Скіфи: одяг та орнамент» із серії «На допомогу народним майстрам». Ця книжка була написана з врахуванням досвіду занять із місцевими майстрами, які проводяться, починаючи з 2013 року, на базі бібліотеки-філії № 1 (БІЦ «Слово»).

У 2015 році при бібліотеках працювали гуртки та клуби за інтересами: «Перлина» (філія № 8), «Різнокольоровий світ аплікації» (філія № 4), клуб цікавих зустрічей «Клас!» (ЦДБ); «Юні фантасти» (філія № 5), «Умілі ручки» (філія № 6), ляльковий театр «Колобок» (філія № 6).

У 2015 році працівники Нікопольського культурно-дозвіллєвого центру та підпорядкованих йому філій приймали участь у різноманітних конкурсах, фестивалях і загальноміських святах.

Важливою подією 2015 року в культурному житті Нікополя стало проведення на сцені НКДЦ III Відкритого міського художньо-літературного конкурсу «Край п`яти Січей», в якому прийняли участь не тільки талановиті діти та молодь з нашого міста, але й конкурсанти з Києва, Харкова, Дніпропетровська, Чернівців, смт. Кути Івано-Франківської області. Він проходив на базі бібліотеки-філії № 1 (БІЦ «Слово») Нікопольської центральної бібліотечної системи. Були розроблені його логотип і головна нагорода (бронзова статуетка під назвою «Народження Великої Скіфії»). Вперше за всю історії свого існування конкурс проходив під патронатом міського голови А.П. Фісака. Урочиста церемонія нагородження учасників і переможців конкурсу пройшла на сцені Нікопольського культурно-дозвіллєвого центру у квітні 2015 р.

Всі конкурсанти отримали дипломи та пам`ятні грамоти, призи та подарунки, серед яких було катання на катері по Каховському водосховищу, відвідання кафе «Алёнка» (з участю в майстер-класі по розпису скіфського пряника).

У квітні 2015 року, в день обрання Богдана Хмельницького гетьманом Війська Запорозького, в центрі міста був проведений фестиваль за участю представників козацьких організацій і військово-патріотичних клубів.

24-28 червня 2015 року вперше в історії Нікополя в його старій частині (на території парку ім. О.С. Пушкіна) пройшов скульптурний пленер, під час якого місцевими скульпторами та художниками Вячеславом Гуденком і Тетяною Максимчук разом з волонтерами було створено кілька скульптур.

10-11 жовтня 2015 року у Нікопольському культурно-дозвіллєвому центрі проходив XI обласний конкурс-фестиваль «Козацькими шляхами». У ньому прийняли участь 16 колективів з Нікополя, Запоріжжя, Покрова, Апостолове, Новомосковська та інших міст, всього – 250 учасників. Переможці були визначені в наступних номінаціях: хори, фольклорні гурти, вокальні ансамблі, народна хореографія. Вони отримали дипломи та пам’ятні призи. Серед переможців були і нікопольські колективи. Народний фольклорний гурт «Микитин Ріг» (керівник Петро Андріанов) і Народний ансамбль танцю «Радість» (керівник Олександр Міщенко) здобули перші місця, а ансамбль української пісні «Північне сяйво» (керівник Петро Андріанов) і танцювальний колектив «Іван та Мар’я» вибороли треті місця.

У 2015 році переможцями багатьох всеукраїнських і міжнародних конкурсів і фестивалів неодноразово ставала зразкова студія сучасного танцю «Dancer» (керівники Наталя Кологрива та Ірина Андрєєва).

У 2015 році в проведенні загальноміських заходів почали використовуватись місцеві історичні та культурні елементи, яскравою ілюстрацією чого стало святкування Дня міста на головній площі в центрі Нікополя із залученням до нього акторів-волонтерів у костюмах історичних персонажів (Скіфська цариця та її охоронець, козак, Осип Шор та інші). Святкування Дня міста 26-27 вересня 2015 року проводилось під гаслом «Нікополь крізь віки». Поринути в минуле, ознайомитись з сьогоденням Нікополя та помандрувати в його майбутнє нікопольці змогли завдяки підготовленій різноманітній святковій програмі та виставково-розважальному комплексу, який розкривав: славетну історію («Нікополь історичний»), сучасність («Нікополь сьогодення») та майбутнє («Нікополь майбутнього»). Присутні мали змогу побачити виставки, які знайомили зі скіфською та козацькою добою, Дніпровськими плавнями. Були представлені презентації, майстер-класи та ігрові програми навчальних закладів (загальноосвітні школи, вищі навчальні заклади І–ІV рівнів акредитації). Відбулися міський забіг, матчева зустріч з боксу між боксерами Нікополя, Кривого Рогу, Томаківки та Енергодару, танцювальні батли. Нікопольськими скульпторами та художниками Вячеславом Гуденком і Тетяною Максимчук був створений арт-об’єкт під назвою «Скіфське коло Нікопольщини». Під час святкування у гості до нашого міста завітав етно-фестиваль під назвою «Сяйво. Коло серця». Головним подарунком від місцевої влади для мешканців міста в цей святковий день став виступ українського рок-гурту «Тінь Сонця» (м. Київ).

Важливою особливістю культурного життя міста Нікополя в 2015 році стала поява на його вулицях кількох арт-об`єктів, присвячених історії Нікопольщини. Крім вже згаданого «Скіфського кола Нікопольщини», що біля фонтану, навпроти міської ради, вони також були створені у вересні-жовтні 2015 р. у старій частині міста.

Протягом усього 2015 року велика увага приділялась людям похилого віку, для яких у Нікопольському культурно-дозвіллєвому центрі проводились розважальні вечори, а в літній період пенсіонери мали змогу насолодитись чарівними звуками муніципального оркестру на вулиці.

Нові місцеві традиції були започатковані під час святкування новорічних і різдвяних свят, зокрема – проведення фестивалю «Пічка-фест», відкриття «Скіфської ялинки» в центрі міста Нікополя (Вячеслав Гуденок), ялинки в старій частині міста, присвяченої історичним особистостям і туристичним об`єктам нашого краю (Олег Фельдман).

Протягом 2015 року вихованці Нікопольської міської школа мистецтв приймали участь у міжнародних, всеукраїнських, регіональних, обласних фестивалях і конкурсах, неодноразово посідали призові місця та ставали їх дипломантами. Зокрема учні художнього відділення відзначились на «Мамай-фесті» в місті Дніпродзержинську та на Міжнародному фестивалі гончарського мистецтва в смт. Опішня Полтавської області. Вихованці та викладачі музичного відділення відзначились на Міжнародному музичному фестивалі-конкурсі «Золота ліра», який проходив у місті Дніпропетровську.

У 2015 році Нікопольський Палац урочистих подій працював у наступних напрямках: організація та проведення обрядів, реєстрація шлюбів, проведення вечорів відпочинку, весіль, ювілейних подій тощо.

Проведені у 2015 році заходи стали важливою платформою для реалізації ще масштабніших програм і проектів, запланованих на 2016 рік. Вони продемонстрували, що у нашому місті існує попит на більш широке ознайомлення з його історією та народними промислами, допомогли виявити новий додатковий потенціал, необхідний для успішної реалізації намічених планів.

Протягом 2016 року планується та вже проводиться ціла низка різноманітних заходів, спрямованих на становлення Нікополя як міста проведення історичних фестивалів. Важливими подіями обіцяють стати заходи, пов`язані з вшануванням пам`яті видатного українського археолога Бориса Мозолевського – 80-річчя з дня його народження та 45-річчя знахідки золотої скіфської пекторалі. До цих знаменних дат, які будуть відзначатися 4 лютого та 21 червня 2016 р. фахівцями відділу з питань культури та туризму готується проведення фестивалів, конкурсів, конференцій і виставок, розрахованих на широкий спектр громадян міста. Від пізнавальних до історико-спортивних!

Біля будівлі Нікопольського краєзнавчого музею розпочнеться будівництво лапідаріуму з експонатами, зібраними під час експедицій Бориса Мозолевського, а його колекція поповниться новими антропоморфними скульптурами. Планується налагодження зв’язків і співпраці з містами, тісно пов’язаними із скіфською та козацькою історією, та створення електронної інформаційної бази даних музеїв, бібліотек, архівів з історії скіфської та козацької доби.

До 100-річного ювілею Нікопольського краєзнавчого музею, який буде урочисто святкуватися в 2019 році, планується проведення низки просвітницьких заходів. Поступово почнуть оновлюватися його зали та експозиції.

У 2016 році у межах Нікопольської централізованої бібліотечної системи активно розвивається Центр сприяння національно-культурному відродженню «Нація – українець», молодіжно-інформаційний центр, «КіноБук Центр». Також на базі бібліотек-філій ведуть плідну діяльність БІЦ «Слово», НЦПВ «Явір», ЦПНМ «Майстри Нікополя», Центр національних культур, ДЦДВ «Зернятко», Центру естетичного виховання дітей «Літературно-мистецька галерея».


До 30-ї річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка виповнилася 26 квітня 2016 р., на базі бібліотеки-філії № 1 (БІЦ «Слово») підготовлено до друку збірник спогадів дружин ліквідаторів наслідків цієї страшної аварії під назвою «Місце подвигу - Чорнобиль». За сприяння очільника міста Андрія Фісака книга успішно видана.

До 110-річного ювілею Нікопольської бібліотеки, який виповнюється у грудні 2016 року, проводяться акції, спрямовані на поповнення бібліотечного фонду новою літературою, у тому числі зі скіфської та козацької тематики. Планується також проведення конференцій, присвячених обміну передовим досвідом і використанням нових форм та методів роботи з читачами.

Працівниками Нікопольського культурно-дозвіллєвого центру та підпорядкованих йому філій, розташованих у різних районах міста, протягом 2016 року проводяться різноманітні конкурси, фестивалі, загальноміські свята, які підвищують імідж Нікополя, як важливого історичного та культурного міста на мапі України. Зокрема, у квітні 2016 року у рамках проведення першого історико-патріотичного фестивалю «Богдан Хмельницький – народження держави» відбулася урочиста церемонія нагородження учасників і переможців IV Відкритого міського художньо-літературного конкурсу «Край п`яти Січей». Під час неї всі конкурсанти отримали нагороди та подарунки з рук джури Богдана Хмельницького. У 2016 році в співпраці з місцевими істориками та краєзнавцями реконструйоване та втілене у реальність вбрання гетьмана Богдана Хмельницького, на підході – зразки скіфського костюму. Вони будуть використовуватись для презентації нашого міста та популяризації його історії, урочистих зустрічей делегацій з інших міст, під час проведення масових загальноміських і розважальних заходів культурними установами м. Нікополь.

У рамках заходів, присвячених історико-патріотичному фестивалю з нагоди дня обрання Богдана Хмельницького гетьманом Війська Запорозького, які пройшли у квітні 2016 року, відбувся регіональний музейний фестиваль «Україна – козацька держава» та етно-фестиваль «Козацька слава».

У цьому році місцеві традиції та історія міста Нікополя знайдуть більш широке використання під час підготовки працівниками НКДЦ сценаріїв розважальних та загальноміських свят. Будуть більш широко запроваджуватись костюмовані вистави, історичні реконструкції та інше.

Готується до проведення у червні 2016 року перший тематичний фестиваль «Серце Великої Скіфії». Також на кінець червня запланований скульптурний пленер, присвячений скіфській тематиці. Протягом року в місті з`являться нові арт-об`єкти, присвячені історії Великої Скіфії.

Плануються та реалізуються такі програми й проекти: «Створення умов для розвитку альтернативних культурних напрямків (історичні реконструкції, КВН, Street-art, ландшафтний дизайн, тощо)», «Театр історичних персонажів Нікопольщини «Від Атея до Богдана». Вдосконалюється робота виставкової зали Нікопольського культурно-дозвіллєвого центру.

На базі Нікопольскої школи естетичного виховання реалізуються такі програми: «Збереження та розвиток музичного та образотворчого мистецтва в м. Нікополь», «Школа мистецтв на допомогу розвитку та проведенню заходів, пов’язаних з історією міста». У вересні-листопаді 2016 року будуть проведені урочисті заходи з нагоди 70-річного ювілею з дня створення школи естетичного виховання в м. Нікополь.

Нові форми та методи проведення заходів втілюються в роботі Нікопольського палацу урочистих подій. У 2016 році розпочалася розробка та реалізація таких цікавих проектів як виїзна церемонія урочистої реєстрації шлюбу за європейськими стандартами, обряд урочистої реєстрації шлюбу за українськими (місцевими) звичаями», обряд реєстрації новонароджених – «Козацькому роду нема переводу!», обряд вручення паспортів 16-річним громадянам нашого міста – «Я – громадянин України!». Під час проведення урочистих подій (народження дитини, вручення паспорту, реєстрація шлюбу та інші) будуть використовуватися скіфські та козацькі традиції.

Сподіваємось, що 2016 рік стане важливим етапом у наближенні туристичного майбутнього нашого міста.

 

Відділ з питань культури та туризму

 

Обновлено 29.05.2016 12:28
 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting