PDF Печать E-mail
11.02.2015 15:20

 «Край п’яти Січей»

Екскурсія «Микитинська Запорозька Січ»


Укладач: Стрілецька Маргарита Вікторівна, програміст БІЦ «Слово»

.

.

Підготовчий етап


Нікопольщину називають Колискою козацтва. Козацтво - одна з найславетніших сторінок історії Нікопольщини. Існування п’яти Запорозьких Січей, у різні часи розташованих на території Нікопольщини, зробило наш край історично значущим, цікавим для науковців та привабливим для туристів.


Одна з цих пяти Січей була розташована беспосередньо на території сучасного м. Нікополя. Називалася вона Микитинська Запорозька Січ. Саме від Микитинської Січі почало своє існування наше місто. З цією Січчю пов’язане ім’я одного з найвідоміших гетьманів - Богдана Хмельницького. Саме на Микитинській Січі Б. Хмельницьким було оголошено про початок Визвольної війни українського народу проти Речі Посполитої.


Як показав досвід, дана тематика та така форма роботи як екскурсія, буде цікава всім верствам населення, як дітям так і дорослим, всім хто зацікавлений історією Нікопольщини.


В результаті підготовки матеріалів для цього заходу була використана література по історії нашого міста, архівні документи, інтернет ресурси. Також велася дослідницька і підготовча робота з істориками, краєзнавцями та археологами нашого міста і району.


Для проведення заходи були використані:

Оформлення і наочність:

  • фото;
  • реконструкції;
  • малюнки;
  • мапи міста і району.

.

План
    

Назва: «Микитинська Запорозька Січ».
Тема: «Край п’яти Січей».
Форма проведення: екскурсія.
Місце проведення: парк Перемоги (м. Нікополь)
Дата та час проведення:
Тривалість: 1 година.
Цільова аудиторія: вік необмежений.
Організатори та відповідальній: БІЦ «Слово», Рудоманова О. Є. (методист БІЦ «Слово»)
Захід проводиться спільно:


Основна мета:

  • ознайомлення дітей з історією міста Нікополя, історією Микитинської Запорозької Січі, яка знаходилася на території сучасного міста Нікополь;
  • створення умов для розвитку інтересу до історії міста, краю, країни;
  • виховання почуття патріотизму, любові до свого краю, шанобливого ставлення до своєї Батьківщини, до її минулого та сьогодення.


Оформлення та наочність:

  • фото;
  • малюнки;
  • мапи;
  • артефакти (археологічні, палеонтологічні, біологічні).

.

Хід заходу

.
І. Вступ

  • Ознайомлення з деякими основними історичними подіями, повязаними з заснуванням міста Нікополя.


ІІ. Основна частина

  • Ознайомлення з основними понятями: «козак», «Січ», «курінь», «сторожовий пост».
  • Ознайомлення з історію заснування міста-фортеці Микитинська Січ, подіями, пов’язаними з початком Визвольної війни 1648-1654 рр. та обранням Б. Хмельницького гетьманом Війська Запорозького.


ІІІ Заключна частина

  • Відповіді на запитання учасників екскурсії.

...

І. Вступ


Ми вітаємо вас на землі Області Війська Запорозького, колиски козацтва, де розташовувалися п’ять з семи відомих Запорозьких Січей. Ми знаходимось на території, де колись була розташована Микитинська Січ - одна з п’яти Cічей, які в різні часи існували на Нікопольщині.

.
Офіційною датою заснування міста Нікополя є 1639 рік - час створення в центральній частині нашого міста Запорозької Микитинської Січі, яка зіграла велику роль у Визвольній війні 1648-1654 рр. під керівництвом Б. Хмельницького. Таким чином наш Нікополь є єдиним містом в Україні, яке веде своє літочислення від Запорозької (Микитинської) Січі.
Проте є підстави вважати, що наше місто за віком набагато старше за офіційно прийнятою датою, бо відомо, що вже в IV столітті до н.е. на його території існувало не менше трьох скіфських торгово-ремісничих поселень, а також переправа в Кам’янське Городище - столицю Великої Скіфії. Свою офіційну назву «Нікополь», в перекладі з грецької мови - «місто Перемоги», він отримав у 1781 р., після перейменування міста Слов’янська в Нікополь. Швидше за все, він був названий так на честь Перемоги в російсько-турецькій війні 1768-1774 рр. Колишні назви нашого міста - Микитин Перевіз, Микитино (Микитня), Слов’янськ (Славенськ).

.
Як ми вже говорили, земля Нікопольщини є центром формування Запорозького козацтва. П’ять з семи відомих Запорозьких Січей знаходилися на території сучасного Нікопольського району - Томаківська, Базавлуцька, Микитинська, Чортомлицька, Покровська (Нова). Усі вони існували в період з XVI - по кінець XVIII ст. Сьогодні ми з вами побуваємо на основних об’єктах, пов’язаних з існуванням розташованої на території Нікополя Микитинської Січі і розташованих в околицях с. Капулівка і с. Покровське, Базавлуцької, Покровської (Нової) і Чортомлицької Січей.

.

..

ІІ. Основна частина


Місця розташування Запорозьких Січей у XVI-XVIII ст.


Спочатку розберемося з основними поняттями, що стосуються козацтва.

.
«Запорозькі козаки» дістали свою назву від географічної місцевості, на території якої вони жили: «запорожець» - той, кто живе за порогами Дніпра.


Саме слово «козак» за найбільш прийнятою версією походить від поєднання тюркських слів «ко» - людина, «зак» - зброя, сполучаємо два значення і отримуємо - озброєна людина. Відомо, що вже в XII-XIII ст. козаками називали озброєних вартових південних рубежів і стратегічно важливих переправ, які постійно жили в пониззях Дніпра і Дона.

.
Слово «Січ», за найбільш поширеною версією, походить від слова «засіка» - військове укріплення або військовий табір. Менш поширене тлумачення цього слова відноситься до основи «січ», «секти»  - рубати, а також від значення «січ» - битва.

.
Січ складалася з:

  • «куренів» - дерев’яні будови, бараки, в яких жили козаки;
  • Січової церкви;
  • січової площи.


Січ була обнесена захисними спорудами:

  • «рів» - траншея;
  • «вал» - земляний насип;
  • «частокіл» - огорожа з кілків, часто вбитих в землю один біля іншого і загострені згори;
  • сторожові вежі;
  • «фіртка» - таємний прохід, пролаз.

 .

 

.

Запорозька Січ.
Малюнок С. Торопа. 2012 р.

.
Місцевість, де розташовувалися Січі була ідеально пристосована для ведення довготривалої оборонної війни і здійснення вилазок в табори супротивника сухопутним і водними шляхами. Вона також давала вдосталь продуктів і будівельних матеріалів, необхідних для тривалого існування людини. Ця місцевість за часів скіфів носила назву Священна країна Гілея, а за часів запорозьких козаків і до 1956 року - Дніпровські плавні. Усі Запорозькі Січі були розташовані на території Дніпровських плавнів. Навіть коли козаки, з різних причин, переносили Січі на нове місце, нова Січ знаходилася на відстані не більше 10-25 км від попередньої.


Микитинська Січ (1639-1652 рр.), яка розташовувалася на території нинішнього міста Нікополя. До недавнього часу вважалося, що це місце затоплене водами Каховського водосховища, але завдяки дослідженням і розкопкам нікопольських істориків та археологів в парку Перемоги, в центрі Нікополя, на найвищому його місці було знайдено справжнє розташування Січі і був розкопаний фрагмент рову - оборонної частини цієї Січі. Микитинська Січ була розташована на височині, з якої відкривався ідеальний огляд усієї прилеглої долини Дніпра, Дніпровських плавнів і степів та була справжнім містом-фортецею, контролюючим стратегічно важливу переправу на Микитиному Розі та усю навколишню місцевість.


Микитинськая Січ була побудована козаком Федіром Лутаєм у 1639 році, і проіснувала до 1652 року. Ця Січ була побудована в дуже зручному місці із-за місцевості, яка добре переглядалася, а також стратегічно важливому із-за переправи через Дніпро. Переправа знаходилася в найвужчому місці Дніпра на території нинішньої старої частини м. Нікополя. Цю переправу чумаки найчастіше називали Микитин Перевіз, а запорозькі козаки - Микитин Ріг (Ріг - виступ, мис, востре місце в районі розвилки річок). Переправа дістала свою назву по імені козака Микити, який безпосередньо здійснював переправу, а Січ дістала свою назву від назви переправи.

 

.

Отаман Федір Лутай.

Малюнок С. Торопа. 2012 р.

.
На Січі постійно знаходилася польська кінна залога та до 2 000 реєстрових козаків. У кінці 1647 р. в район Микитинської Січі (на острів Томаківка) прибув Богдан Хмельницький зі своїм сином Тимошем і 15 вірними йому козаками. Тут він знайшов підтримку у козаків сотника Федора Лутая, який зазнав поразки у боротьбі проти реєстровців І. Барабаша та І. Караїмовича. Закріпившись на острові Бучки, Богдан Хмельницький почав підготовку до оволодіння Микитинською Січчю. 31 січня 1648 р. йому вдалося встановити над нею повний контроль. Польський полковник Рурський із загоном драгунів втік, а реєстровий козачий полк перейшов на сторону повстанців. 4-9 лютого 1648 р. повстанці розгромили польську каральну експедицію, яка зробила спробу очистити Микитинську Січ від загонів Богдана Хмельницького. Польські війська відступили, а реєстрові козаки, які перебували в їх складі, перейшли на сторону повстанців. У квітні 1648 р. на Микитинській Січі Богдан Хмельницький в урочистій обстановці був обраний гетьманом Війська Запорозького. Йому були вручені гетьманські клейноди - символи його влади (булава, пернач...і так далі).


Новообраний гетьман, піднявшись на курган, який стояв поряд з Січчю, проголосив початок Визвольної війни українського народу проти Речі Посполитої (1648-1654 рр.).

 .

 

.

Гетьман Богдан Хмельницький на Микитинській Січі.
Кадр з фільму «Богдан Хмельницький». 1941 р.

.
Курган бронзового століття стояв на місці центральної трибуни нинішнього стадіону «Електрометалург» і називався Висока Могила. Його висота складала близько 8 метрів. За часів Микитинської Січі тут знаходився головний сторожовий пост запорозьких козаків.

 .

 

.

Курган Висока Могила.
У 1648 році на цьому кургані Б. Хмельницькому були вручені гетьманські клейноди.
Фото з архіву НКМ. 1964 р.

.

У 1964 році при будівництві стадіону курган був зритий.


Завдяки цьому кургану відкривався широкий огляд місцевості, яка оточувала його. З кургана були добре видні і уся прилегла до Микитиного урочища територія Дніпровських плавнів, з їх численними проходами і протоками, і пост спостереження в районі Томаківки, і пост спостереження в районі скіфського кургану Чортомлик (поблизу сучасного с. Чкалово), і пост спостереження на кургані бронзового століття поблизу сучасного с. Капулівка. З цього кургану також відкривався гарний огляд дороги, яка вела до поста спостереження в районі нинішнього с. Капулівка.
.

  

.
Сторожові пости запорожців

.
У 17 столітті ця дорога, яка нині називається вулиця Херсонська, грала велику роль, бо зв'язувала Микитинську Січ з постами спостереження запорозьких козаків, які знаходилися на давніх курганах. На них, при виявленні наступаючого ворога, вартові подавали відповідні сигнали (вогнем, димом та ін.), попереджаючи козаків, які знаходилися на Січі, про те, що їм загрожує небезпека.

По цій дорозі проходили чумацький та соляний шляхи.

.

.
ІІІ. Заключна частина


Запитання на закріплення теми:
1. Походження слова «козак»?
2. Хто такий «запорожець»?
3. Що зничить слово «Січ»?
4. Якими спорудами була захищена Січ?
5. Від якої Січі почало своє літочислення наше місто?
6. Чому Січ називали «Микитинська»?
7. Хто побудував Микитинську Січ?
8. З яким славетним ім’ям пов’язана Микитинська Січ?
9. Як називався курган, що стояв поблизу Микитинської Січі?
10. Як козаки вели спостереження за прилеглою місцевістю?

.

.

Список джерел

.

1. Алексеев А.Ю. Хронография Европейской Скифии VII-IV веков до н.э. [Текст] - СПб., 2003.
2. История городов и сел УССР. Днепропетровская область [Текст] - К., 1977. - 838 с.
3. Круц С.И. Палеонтологические материалы  [Текст] / С.И. Круц // Древности Степной Скифии.   - К., 1982.
4. Полін С.В. Історико-археологічна довідка про заселення території міста Нікополя в давнину (від кам’яної доби до розвиненого середньовіччя) [Текст]. Довідка. - 2003.
5. Тороп С. Край п’яти Січей [Текст] / С. Тороп // Родной Никополь. - 2013. - 18 листопада.
6. Шатунов В.В. Археологічні пам’ятки нашого краю. [Текст]. Лекція. 2004.
7. Богуш М.П. Нікопольщина - столиця п’яти Запорозьких Січей (вибрані глави) [Електронний ресурс] // https://bizslovo.org/content/index.php/en/istoriya-nikopolya/135-kozacka-doba/279-stolicasichey.html. - 2014. - 02 февраля.
8. Богуш П.М. Січі на Нікопольщині [Електронний ресурс] // https://bizslovo.org/content/index.php/ua/istoriya-nikopolya/135-kozacka-doba/855-bogush-sichi.html. - 2014. - 12 января.
9. Варивода Л.П. Знищення останньої Запорозької Січі [Електронний ресурс] // https://bizslovo.org/content/index.php/ua/istoriya-nikopolya/135-kozacka-doba/1127-znyschennya-ost-zs.html. - 2014. - 12 января.
    


Ілюстрації з книг

.
1. Запорозькі козакі : атлас для школярів [Текст] / упорядник, редактор Л.М. Білоцерковська. - Нікополь : БІЦ «Слово», 2013. – 32 с. - (Серія «Мій рідний край» / «Нікопольщина : Козацтво» ; вип. 1).
2. Запорожье в остатках старины и преданиях народа. Часть I. [Текст]. - СПб. : Изд. Л.Ф. Пантелеева, 1888. - 294 с. : ил.

.


..

.

.

У разі використання матеріалів цього сайту активне посилання на сайт обов'язкове

Обновлено 11.02.2015 20:57
 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting