Зараз на сайті

Сейчас 163 гостей онлайн
Besucherzahler singles
счетчик посещений



Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
PDF Печать E-mail
Пам'ятні дати та свята - Квітень
24.03.2010 17:55
Тороп С.О.
Біолог
м. Нікополь, Україна
Біографія

Матеріал надано в авторській редакції
а
Птахи рекордсмени

 а

Найтихішим птахом на Землі є піщуха звичайна (Certhia familiaris), яка зустрічається і на території України. Вона видає настільки високі звуки, що їх ледве можна почути.
 
Піщуха звичайна (Certhia familiaris)
 а
Найгучніші крики серед всіх птахів видає індійський павич - вони чутні за декілька кілометрів.
 
Індійський павич
Фото: www.hdpics.ru
 а
Найкрупніші сумісні гніздов'я влаштовують олуші та великі баклани. Понад 10 млн. цих птахів щорічно гніздяться на островах річок Перу, багатих рибою.
Олуша північна
Баклан великий
Найрідкісніший птах мешкає на Гавайських островах і носить незвичну для нашого слуху назву «Кауаі е-е». У 1980 р. у всьому світі залишалася всього одна пара! Цілком можливо, що незабаром «Кауаі е-е» офіційно проголосять зниклим видом.

Найбільша кількість пір'я у лебедів - понад 25 000 штук!
 
Лебідь
 а
Найлютіші і вдачливіші хижаки в світі птахів - яструби (Accipiter) та шуліки (Milvus). Вони відрізняються високою швидкістю польоту і, падаючи каменем з висоти на свою жертву наносять їй страшні рани своїми могутніми кігтями.
 
Яструб
Фото: Eddy Van 3000
 
Шуліка
 а
Які із свійських птахів найпоширеніші? Із загального числа птахів на Землі, яке дорівнює приблизно 100 мільярдам, близько 3 млрд. складають домашні кури.
Домашні кури
 
Серед диких птахів чемпіоном за чисельністю є представник загону гороб'ячих - червонодзьобий ткачик (Qvelea qvelea). У Західній Африці мешкає понад 10 млрд. цих птахів! Навіть щорічне знищення понад 200 млн. ткачиків не впливає на їх чисельність.
 
Червонодзьобий ткачик (Qvelea qvelea)
Фото: Kees Bakker
 а
Самий глибоководний нирець - імператорський пінгвін. Він здатний пірнати на глибину до 1,5 км. і швидко повертатися на поверхню, що рятує його від декомпресії.
 а
Найбільшим водоплавним птахом є все той же імператорський пінгвін. Його зріст досягає 1,2 м, розмах грудних плавників - 1,3 м, а вага - 42,6 кг, що більш ніж удвічі перевищує вагу будь-якого птаха, що літає. Щоправда, ему при рості близько 2 м, хоч і є сухопутним птахом, здатний добре плавати.
 а
Найдовший пост зі всіх пернатих може витримати самець імператорського пінгвіна (Aptenodytes forster). Він здатний обходитися без їжі до 134 днів.
 
 Імператорський пінгвін
Фото: www.li.ru
 
Найотрутнішими на планеті птахами є пітоуї, які мешкають в Новій Гвінеї. Сьогодні відомо 3 види цих пернатих - Pitohui dichrous, Rusty pitohui (P. Ferrugineus) і Variable pitohui (P.kirhocephalus). Перший вид володіє отрутою, смертельною навіть для людини! Отруйними вважаються як шкіра, так і пір'я цих птахів. У них міститься один з найбільш сильних природних небілкових токсинів - отрута homobatrachotoxin. Токсин виділяють залози, розташовані в основному на черевній стороні тулуба. Позбавившись від паразитів, птах совається по гнізду, обмазуючи його отрутою.
 Пітоуї

Серед птахів-довгожителів абсолютним рекордсменом є кондор, що мешкає в Андах. Один з цих птахів прожив в неволі 72 роки.
 а
Найбільшим птахом, що літає є андський кондор. Розмах його крил досягає 3,25 м, а вага до 12,4 кг.
 
Кондор

Найбільший птах, що не літає - африканський страус (Struthio camelus). Зріст деяких екземплярів досягає 2,7 м, а вага - 150-175 кг. Цікаво, що самки більші за самців, які рідко бувають важчими 155 кг. Ще крупнішими птахами, що не літають (зріст понад 3 м), були страусоподобні епіорніси, які жили на Мадагаскарі і були знищені в XVII-XVIII ст.
Африканський страус (Struthio camelus)
Фото: www.uaforum.org
 а
Найбільше яйце - страусине. Його довжина - 13,5 см, а вага - 1,65 кг. По масі таке яйце дорівнює 18 курячим, а щоб зварити його всмятку буде потрібно близько 40 хвилин. Яйця винищених на Мадагаскарі епіорнісов важили 7,5-8 кг!
 
Яйце епіорнісу, страусине яйце та яйце колібрі
Фото: www.isbirds.ru
 а
Найміцніше яйце - теж страусине. Воно здатне витримати людину вагою до 115 кг.
 Страус
 а
Найбільшим лісовим птахом є шлемоносний казуар (Casuarius casuaries), який мешкає в Австралії і Новій Гвінеї, його зріст складає 1,5 м.
 
Шлемоносний казуар (Casuarius casuaries)
Фото:  www.oktopus.ru
 а
Найменші птахи нашої планети - самці карликових шмелеподібних колібрі (Mellisuga helenae), які живуть на Кубі. Вони мають масу 1,6 г, а їх довжина - 5,5-5,7 см. При цьому половину довжини складає дзьоб і хвіст.
 
Колібрі
Фото:  www.mybaby.in.ua
 а
Найменші гнізда зі всіх пернатих - теж у шмелеподібних колібрі. Вони мають розмір наперстка.
 
Яйця колібрі
 а
Найменше яйце здатна відкласти колібрі-бджола. Воно важить 0,2 г. У вербенової колібрі яйця мають довжину менше 1 см і вагу 0,37 г.
 
Гніздо колібрі-бджоли
 а
Найкрупніші гнізда-«інкубатори» будують багато поколінь смітних курей (Leipoa ocellata), які живуть в Австралії. Вони досягають 4,75 м висоти, 10,6 м ширини, а їх вага обчислюється десятками тонн.
 
Смітні кури (Leipoa ocellata)
Гніздо-"інкубатор" смітних кур
Фото: Dave Watts
Найважчою з сучасних птахів, які літають, є дрохва (Otis, або Otides), вага якої досягає 19-20 кг.
 
 Дрохва (Otis, або Otides)
 а
Найшвидший політ здійснює сапсан (Falco peregrinus). Він здатний розвивати швидкість 200-270 км/год.
Сапсан (Falco peregrinus)
а 
Темний крячок (Sterna fuscata) вважається «самим летючим птахом». Залишаючи свої гнізда, він тримається в повітрі від 3 до 10 років, лише час від часу опускаючись на воду.
 
Темний крячок (Sterna fuscata)
 а
Рекордсмен по дальності перельотів - сірий буревісник (Puffinus griseus). Під час міграції довжина його перельоту в середньому складає близько 64 000 км.
Сірий буревісник (Puffinus griseus)
 а
Найгострішим зором зі всіх пернатих володіє сапсан (Falco peregrinus). За ідеальних умов він може бачити голуба на відстані більше 8 км.
 
Cапсан (Falco peregrinus)
 а
Вище за всіх здатні літати лебеді-кликуни (Cygnus cygnus). У 1967 р. вони були відмічені пілотом літака на висоті трохи більше 8 230 м над Гебридськими островами (Великобританія). Висоту підтвердили працівники станції стеження.
 
Лебеді-кликуни (Cygnus cygnus)
Фото:  www.northlands.ru
 а
Найбільший розмах крил (близько 7,6 м) мав тереторон (Argentavis magnificens), який жив в Південній Америці 6-8 млн. років тому.
 
Тереторон (Argentavis magnificens)
Фото:  www.diary.ru
 а
Найдовший крок (іноді понад 7 м) здатний здійснювати страус.
 а
Найшвидшим сухопутним птахом також є страус. Він може бігти із швидкістю 72 км/год.
 
Страус
 Фото: www.photosight.ru
 
Єдиний на нашій планеті птах без крил і хвоста - ківі (Apteryx australis). Ця істота, тіло якої вкрите волосоподібними пір'ями, мешкає в лісах Нової Зеландії. Ківі також один з небагатьох птахів, у яких добре розвинений нюх. Ніздрі у ківі знаходяться не в підставі дзьоба, а на кінці. У підставі дзьоба розташовуються «вуса» або дотикові вібрісси. Сунучи довгий і гнучкий «ніс» в сиру землю, ківі винюхує черв'яків і комах. До речі, сумарна вага відкладених самками цих птахів яєць (зазвичай від 4 до 6) майже дорівнює вазі їх тіла.
 
 Ківі (Apteryx australis)
 Фото: Glen Fergus
 а
Єдиний птах, який народжується з кігтями на крилах - гоацин (Opisthocomus hoazin). Він мешкає в Бразилії, Венесуелі і східній частині Колумбії.
 
Гоацин (Opisthocomus hoazin)
 а
Самим смердючим птахом також вважається гоацин. Його м'ясо має різкий затхлий і нудотний запах. Європейські поселенці в Південній Америці навіть називають його «лісовим вонючкою», а колумбійці - Pava hedionda («смердючий фазан»). Вважається, що запах пов'язаний з раціоном гоацина (зеленим листям) і особливою системою травлення (ферментація їжі відбувається в передній частині кишечнику).
Гоацин (Opisthocomus hoazin) 
 а
Найвищий рівень обміну речовин у колібрі (Trochilidae). Птахам з цього сімейства потрібна кількість їжі, яка дорівнює як мінімум, половині маси їх тіла.
 а
Найшвидші рухи крил здійснює колібрі з Південної Америки рогатий санджем (Heliactin cornuta) - до 90 помахів в секунду.
 
 Колибри

Найрідкісніші рухи крил під час польоту здійснюють грифи з сімейства Cathartidae - один помах в секунду.
 Гриф
 Фото: Factumquintus
а
 а
Переведення в електронний вигляд: Бутенко О.П.
На нашому сайті Ви можете дізнатися більше про птахів:
 а
 а
Обновлено 29.03.2012 15:53
 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting