PDF Печать E-mail
БІЦ "Слово" (м. Нікополь) - Новини відділу з питань культури та туризму
25.02.2016 00:00
There are no translations available.

Майстер-клас «Скіфські візерунки»


Прийнята в минулому році міська комплексна програма «Стратегія збереження та розвитку культури у м. Нікополі на 2016–2018 рр. Становлення Нікополя як всеукраїнського центру скіфської та козацької історії» приділяє велику увагу розвитку в місті народно-прикладного та народно-ужиткового мистецтва. Для створення конкурентоспроможної та привабливої для туристів сувенірної продукції вкрай необхідно ознайомлення її потенційних виробників з місцевими орнаментами. Насамперед зі скіфським рослинним орнаментом і скіфським звіриним стилем.

З цією метою 19 лютого 2016 року в читальній залі бібліотечної філії № 3 для членів клубу людей похилого віку «Золота осінь» був проведений майстер-клас з розпису шкіряних браслетів і талісманів скіфським орнаментом, який мав відповідну назву «Скіфські візерунки». Координатор, працюючого при бібліотечній філії Центру народно-прикладного мистецтва «Майстри Нікополя», Марина Кузнєцова розповіла про важливість створення місцевої сувенірної продукції для популяризації давньої історії та культури Нікопольщини.

Присутній на заході біолог і краєзнавець Сергій Тороп ознайомив його учасників з основними елементами скіфського рослинного орнаменту («древо життя», «вогнецвіт», рослинні розетки) та найбільш поширеними символами скіфського звіриного стилю, характерними для нашої місцевості («сонцерогий олень», орел, грифон). Він відмітив, що подібно до того, як композитори, маючи усього сім нот, створюють різноманітні мелодії, скіфські майстри, маючи розглянуті вище символи та елементи, створювали неперевершені вироби мистецтва, навівши в якості прикладів золоту начільну стрічку з кургану Товста Могила та золоту скіфську пектораль. Далі Сергій Тороп розповів про те, як він використовує зразки скіфського мистецтва при створенні своїх картин. Члени клубу «Золота осінь» з великою зацікавленістю слухали розповідь краєзнавця, після чого приступили до розпису шкіряних браслетів і талісманів. Деякі учасники заходу настільки захопились роботою, що встигли розфарбувати по декілька шкіряних талісманів. Кілька зразків оформлення подібних сувенірів люб`язно надала, в якості наочних прикладів, керівник дитячої художньої студії «Африка» Тетяна Максимчук. Члени клубу «Золота осінь» були дуже задоволені заходом і навіть пообіцяли обов`язково розповісти про звіриний стиль і скіфський орнамент своїм друзям і знайомим, зробивши, таким чином, вагомий внесок у справу популяризації історії та культури Нікопольщини.

 

  

   

 


Відділ з питань культури, сім’ї та молоді

 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting