PDF Печать E-mail
БІЦ "Слово" (м. Нікополь) - Новини відділу з питань культури та туризму
27.04.2016 12:26
There are no translations available.

У Нікополі вперше пройшла масштабна акція
з нагоди обрання Богдана Хмельницького гетьманом України

 

23 квітня* у м. Нікополь, що на Дніпропетровщині, вперше в історії міста пройшла масштабна патріотична акція, присвячена обранню Богдана Хмельницького гетьманом України та початку Національно-визвольної війни 1648-1657 рр. під його проводом.

На Микитинській Січі (нині Нікополь), де колись у потугах боротьби на світ з’являлася гетьманська держава, сьогодні народилася унікальна козацька акція. Її ініціатором і головним організатором стала місцева влада, що належно цінує історію Нікопольщини та розуміє його туристичні перспективи. Активну участь у підготовці акції взяли також козацькі формування, громадські організації, підприємці, волонтери, спілка воїнів АТО.

Святкування розпочалося вранці 23 квітня на історичному майдані Нікополя, на якому 368 років тому у ці дні Хмельницький був обраний гетьманом. Біля пам’ятника Богдану зібралося Козацьке коло. За давнім звичаєм запорожці обирали осавула. Місцева учнівська молодь спостерігала за цим дійством з цікавістю, а кам’яний батько Хмель з монументу – мовчки та поважно. Двічі, як заведено, відмовлявся від булави козак-обранець. Та на третій раз взяв довірену йому Козацьким колом ознаку влади. З цієї нагоди сященники УПЦ КП відслужили молебень.

 

 

 

Козацьким маршем товариство рушило крізь місто з історичного центру у сучасний. Колоритною рікою текла хода вулицями Нікополя, привертаючи прапорами, козацькими хоругвами та дружними вигуками «Слава Україні!» увагу тисяч перехожих.

 

 

А на Європейській площі на учасників маршу вже чекав сам гетьман Хмельницький. Він зустрів козацтво поважною промовою і своїм виступом відкрив перший в Україні історико-патріотичний фестиваль «Богдан Хмельницький – народження держави».

На нікопольців та гостей міста тут чекали розваги на будь-який смак. Хтось пішов дегустувати різні види кулішу, який наварили в рамках конкурсу на найсмачнішу козацьку страву. Інші навчалися поводитися зі зброєю під наглядом представників місцевої військової частини. Повні завзяття та експресії козацькі бої продемонстрували глядачам хлопці з Чортомлицької Січі. Це дійство стало найвидовишнім на фестивалі. Малеча, беручи приклад зі славних запорожців, випробовувала себе на спритність, швидкість та силу у різноманітних спортивних змаганнях, влаштованих для них на центральному майдані.

 

 

 

Знавці історії змогли прийняти участь у V регіональному музейному фестивалі «Україна – козацька держава». А в цей час на Європйській площі нагороджували переможців IV Відкритого міського літературно-художнього конкурсу «Край п’яти Січей», що вже четвертий рік поспіль пропагує серед нового покоління не тільки Нікополя, але й всієї України цінність нашої історії.

Візуалізуючи ідею туристичної принадності Нікопольщини, ПП РПЦ «Січ» вперше випустив та роповсюджував на фестивалі туристичні буклети. Всі бажаючі могли ознайомитися з історичними та природними родзинками нашого краю і просто на площі замовити собі екскурсію до них.

А хто не хотів чекати, вже тут міг поринути у наші давні часи за допомогою історичного квесту. Його на майдані проводили для всіх охочих спеціально навчені волонтери.

На сцені у цей час проходив конкурс на найкраще театралізоване обрядове дійство, представлене школярями міста. І всі бажаючі знайомилися з нашими давніми звичаями. А щоб фестиваль не пройшов безслідно, його гості купували собі на згадку сувеніри, що розмаїто були представлені на ярмарку майстрів. Охочі ж до ласощів могли покуштувати медом та іншими смаколиками місцевого виробництва.

Звичайно, влаштували на фестивалі й святковий концерт. З патріотичним репертуаром виступали як місцеві хореографічні й вокальні колективи, так і гості. Зокрема, сучасний кобзар з Івано-Франківщини Віктор Пашник.

 

 

Ці та багато інших родзинок подарувала народу патріотична акція, присвячена обранню на Нікопольщині гетьманом Богдана Хмельницького. Вона стала першою. Та піде слава по Вкраїні, і вже наступного року до святкування дати, знаменної для всіх, у кому тече козацька кров, долучиться ще більше людей. Колоритнішою стане програма, завзятішим – дух дійства. Організатори вже починають готуватися до нього, аби знову запросити всіх у гості до батька Хмеля у 2017 році.

____________________________________________________
*За останньою інформацією нікопольських істориків (зокрема Мирослава Жуковського), обрання Богдана Хмельницького гетьманом України, яке співпадає з початком національно-визвольної війни під його супроводом, датується 29 квітня 1648 року (раніше вважалося 19 квітня). Але у звязку з передпасхальними приготуваннями, у 2016 році фестиваль вирішили провести на тиждень раніше – 23 квітня.

 

Відділ з питань культури та спорту

Обновлено 27.04.2016 12:50
 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting