PDF Печать E-mail
БІЦ "Слово" (м. Нікополь) - Новини відділу з питань культури та туризму
31.05.2016 20:29
There are no translations available.

Німеччина готова допомагати нікопольським бібліотекам

 

Практика залучення іноземних інвестицій у справі розбудови тих чи інших перспективних напрямків широко використовується у великих містах України. У Києві і Львові, в Одесі та Харкові вже давно навчилися писати гранти та отримувати під них немалі кошти на різні значущі для суспільства проекти. На користь Нікополя можна сказати, що у нашого міста, завдяки окремим соціально-активним його мешканцям, теж є така, хоч і невелика, та практика. Ми, як завжди, швидкі на ідеї та повільні щодо їх матеріалізації. Але при грамотному підході можна «одягати» наші ініціативи в іноземні інвестиції, аби отриманий сімбіоз зусиль ще не один рік приносив користь громаді міста та регіону.

Одним з таких проектів стала співпраця нікопольської влади з німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ). Ця організація націлена на допомогу українським регіонам (Харківська, Запорізька, Дніпропетровська область), які прийняли на себе найбільшу відповідальність щодо влаштування внутрішньо переміщених осіб з Донбасу. Завдяки старанням місцевої влади потрапив у програму GIZ Нікополь. Допомогти переселенцям у нашому місті адаптуватися, соціолізуватися, інтегруватися і почати нове життя – такою бачать свою роль іноземні інвестори. А ось яким способом вони це будуть робити – про це Карстен Ценер, представник GIZ, разом з координатором проекту муніципальної підтримки Володимиром Гарасюком розповів особисто. 27 травня він вже вдруге прибув до Нікополя, аби обговорити формат співробітництва з нікопольською громадою.

Цікаво дізнатися, що зустріч з Карстеном Ценером відбулася не у міській раді, як можна було очікувати, а на базі центральної дитячої бібліотеки.

- Справа у тому, що після ваших звернень ми побачили у цих закладах великий потенціал.  Це не просто місця, де видають книги, а справжні центри соціального спілкування та інтеграції переселенців у перспективі, - зауважив Карстен Ценер. - Саме бібліотеки можуть надати їм ту інформаційну, консультативну та іншу підтримку, якої потребують люди, позбавлені звичного життєвого простору.

Володимир Гарасюк оприлюднив список тих бібліотек Нікополя, які повинні увійти у програму допомоги від німецького товариства міжнародного співробітництва. Це філія №  9 на Жуковського, поряд з якою розташоване містечко для переселенців. Це філія № 1 (БІЦ «Слово»), що активно розвиває туристичні перспективи міста. І це власне центральна дитяча бібліотека, у лоні якої і відбулася зустріч представника Німеччини та нікопольців.
 
На сьогодні дев’ята філія на Жуковського вже грає певну роль для мешканців модульного містечка. Бібліотекарі разом з місцевими діточками проводять розважальні заходи (Новий рік, День Св. Миколая та ін.), надають переселенцям дані щодо роботи нікопольських соціальних служб, і взагалі орієнтують їх у місті. Люди тягнуться за такою інформацією. І бібліотекарі готові співпрацювати з мешканцями модульного містечка ще тісніше, аби вистачало певних можливостей.

Як розказала Карстену Ценеру провідний спеціаліст філії № 9 Людмила Малиш, наразі вона потребує оргтехніки, аби мати можливість роздруковувати необхідні дані, у мріях бібліотекарів – створення куточку читання для дітей та дорослих, лекційного залу, де можна отримувати консультації спеціалістів, у тому числі й онлайн. Край необхідний приміщенню хоча б косметичний ремонт та заміна вікон. Як зазначила начальник відділу культури та туризму Лариса Білоцерковська, це питання вже зрушене на рівні місцевої влади.

Центральна дитяча бібліотека, що у Старій частині, має свої плани на розвиток. Її спеціалісти давно і плідно співпрацюють з різними типами сімей – від неблагополучних до родин з дітьми з особливими потребами. Отож вони точно знають, чого потребують їх відвідувачі. Створити зону комфортного читання, де можна не тільки книжку прогорнути, але й домашнє завдання зробити, зону вай-фай, взагалі, забезпечити бібліотеку комп’ютерною технікою, установити при вході пандус для діточок з особливими потребами – ось мрії та плани бібліотекарів ЦДБ.

БІЦ «Слово», що функціонує на базі філії № 1, вже давно співпрацює з іноземними інвесторами. Саме завдяки її спеціалістам та отриманим ними грантом, на початку 2000-х бібліотечна мережа почала комп’ютерізуватися та знайомитися з віртуальним світом. Після цього БІЦ «Слово» почало активно розвивати туристичний напрямок Нікополя. Коли методист Маргарита Стрілецька перерахувала Ценеру досягнення центру за декілька років – від проведення екскурсій до створення солідного сайту та друку книг – він тільки сплеснув руками.

- Я вражений тим об’ємом роботи, який ви берете на себе, крім основної бібліотечної справи, - відреагував він на доповідь Стрілецької.

Підсумовуючи отриману на зустрічі інформацію, представники GIZ запропонували всім присутнім зустрітися ще раз, але тепер вже із залученням громадськості, представників переселенців, влади. Попрацювати у рамках воркшопу, аби виявити найбільш нагальні потреби у справі кращої соціалізаціїї та інтеграції внутрішньо переміщених осіб.

- Я бачу гарну початкову базу для подальшого розвитку. Отож, вірю, що наша співпраця буде дуже плідною, - на оптимістичній ноті закінчив зустріч представник Німеччини. Воркшоп, після якого стануть можливими реальні зрушення у нікопольских бібліотеках як центрах соціальної активності, запланований на першу половину липня 2016 року.

 

 

 

 

 

 

 

Відділ з питань культури та туризму

 
Нікополь Nikopol, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting